Chia sjemenke gel – Prednosti i priprema

Chia sjemenke su drevna hrana koja je postala poznata diljem svijeta od 1970-ih. Vjeruje se da je prvobitno uzgajana u Gvatemali i Meksiku. Mnoge zdravstvene prednost chia sjemenki su potvrđene, a njihova prehrambena vrijednost ih stavlja u kategoriju super namirnica. Unatoč maloj veličini, chia sjemenke su bogati izvor antioksidansa, omega-3 masnih kiselina i topivih i netopivih vlakana koja su važna za tijelo. Male chia sjemenke kada dođu u dodir sa vodom, pretvaraju se u prirodni gel koji možete kombinirati sa drugim hranjvim tvartima i uvrstiti ga u svoju prehranu.

Chia sjemenke – Foto:Pixabay.com

U ovome današnjem članku ćemo vam objasniti kako možete napraviti Chia sjemenke gel i koje su njegove zdravstvene prednosti.

Kako napraviti gel od chia sjemenki?

Advertisement

U svim prodavnicama zdrave hrane već danas možete kupiti chia sjemenke. Chia sjemenke gel možete napraviti po sljedećem receptu:
Sastojci

 • 6 i 1/2 žlice chia sjemenki (100 g)
 • 2 šalice vode (500 ml)

Priprema

 • Dodajte chia sjemenke u posudu,dodajte vodu i promješajte dok ne dobijete glatku mješavinu.
 • Pričekajte nekoliko minuta i ponovo promiješajte i ostavite da stoji od 10 do 15 minuta kako bi se formirao gel.
 • Nakon što dobijete gel, pomiješajte polovicu ovog proizvoda s hranom koju želite, rezervirajte drugu polovicu za kasniju upotrebu.

Kako ga konzumirati chia sjemenki gel?

Ovaj proizvod možete pohraniti u hladnjak do dva tjedna.

Chia sjemenke gel možete kombinirati sa sljedećim namirnicama:

 • Žitaricama
 • Umakom od rajčice
 • Senfom
 • Kao preljev za salatu
 • Jogurt i kisalo vrhnje
 • Domaći kolači i kruh

Zdravstvene prednost Chia sjemenki gela

Zahvaljujući visokom sadržaju energije, bogatoj količini hranjivih tvari i visokom sadržajem vode, gel od chia sjemenki ima višestruke prednosti za vaše tijelo i cjelokupno zdravlje.

Hidratizia

Advertisement

Redovita konzumacija chia sjemenki gela pomaže vašem tijelu da održava odgovarajuću razinu hidratacije, zahvaljujući kombinaciji vode s mineralima kao što su kalcij, magnezij, cink i željezo.

Preporučuje se sportašima, jer nadopunjuje minerale koji su izgubljeni tijekom tjelesne aktivnosti.

Poboljšava probavu

Konzumiranje topivih i netopivih vlakana izvrstan je način borbe protiv probavih problema i kiselosti uzrokovane začinjenom hranom i kiselinama. Ove hranjive tvari reguliraju vašu intestinalnu funkciju i pomažu u održavanju pH ravnoteže vašeg tijela kako bi se izbjeglo stvaranje otrova i zatvora

Regulira razinu kolesterola

Topljiva vlakna služe za smanjenje razine kolesterola u krvotoku i sprječava začepljenje krvnih žila. Sadrži esencijalne masne kiseline koje čiste vene i sprečavaju oksidaciju lipida.

Kontrolira razinu šećera u krvi

Hranjive tvari sadržane u chia sjemenkama ne samo da produljuju osjećaj sitosti, nego i usporavaju pretvaranje ugljikohidrata u jednostavne šećere u probavnom sustavu. Kada ih dodate u svoju prehranu, regulirate razinu glukoze u krvi.

Povećava vašu energiju

Osnovne masne kiseline, bjelančevine i antioksidansi koji su sadržani u chia sjemenki povećavaju mentalnu i tjelesnu učinkovitost, osobito kod ljudi koji već obavljaju ili se bave zahtjevnim tjelesnim aktivnostima tijekom dana.

Poboljšava vaše stanje uma

Chia sjemenke sadrže dobru količinu triptofana, esencijalne aminokiseline koja je povezana s oslobađanjem serotonina u mozgu i poboljšanjem raspoloženja. Konzumiranje chia sjemenki gela stimulira proizvodnju ovog neurotransmitera i stavlja kočnice na stres i napetost.

Pomaže vam da izgubite težinu – Mršavljenje

Razlog zbog kojeg ovaj gel opd chia sjemenki može pomoći da izgubite težinu je zato što ima zadovoljavajući učinak koji ograničava vašu želju da konzumirate više kalorija nego što vam je potrebno.

Budući da se chia sjemenki gel širi u vašem želucu, ona potiskuje vaš apetit dulje vrijeme i čuva vas od stresa. Osim toga, njegove hranjive tvari i drugi aktivni sastojci podržavaju funkciju vašeg probavnog sustava i metabolizma.

Preporučujemo vam da kod kuće pripremite chia sjemenki gel i konzumirajte ga redovito kako bi vidjeli mnoge prednosti koje možete imati za vaše tijelo.

Advertisement