Čajevi za jačanje imuniteta – Koji su najbolji?

Vaš imunološki sustav je zaslužan za obranu od bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija koje izazivaju različite bolesti. Slabljenje imunološkog sustava može uzrokovati nastanak različitih simptoma, kao što su umor, slabost u mišićima, sklonosti infekcijama, upale tkiva, usporeno zarastanje rana i pogoršanje simptoma alergijskih reakcija.

Čajevi za jačanje imuniteta

Čajevi za jačanje imuniteta

Neki čajevi mogu ojačati vaši imunološki sustav i smanjiti rizik od nastanka infekcija. Ipak, posavjetujte se s liječnikom prije nego što započnete s svakodnevnom konzumacijom ovih čajeva jer neki mogu utjecati na djelovanje lijekova koje uzimate.

Čaj od maslačka

Advertisement

Biljka koja je nekada bila smatrana korovom ima odlična ljekovita svojstva. Kineska tradicionalna medicina maslačak u ljekovite svrhe koristi više od 1000 godina u svrhu liječenja bolesti desni, bronhitisa, pneumonije, gripe i prehlade.

Spojevi maslačka će potaknuti oslobađanje toksina iz tijela i potaknuti imunološki sustav da se obrani od infekcije. Treba biti oprezan s čajem od maslačka jer ima diuretsko djelovanje, zbog čega može izazvati nastanak dehidracije.

Čaj od kamilice

Kamilica ima dugu povijest korištenja u svrhu liječenja i ublažavanja različitih tegoba. Čaj od kamilice je odličan za jačanje imuniteta. Spojevi kamilice će potaknuti proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koje se bore protiv bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom oko konzumacije čaja od kamilice. Rijetki su, ali postoje slučajevi kada je čaj od kamilice uzrokovao mučninu i povraćanje.

Čaj od ginsenga

Kineska tradicionalna medicina ovaj čaj u svrhu liječenja koristi više od 5000 godina. Drevni Kinezi su vjerovali da ginseng može produžiti život. Znanstvenici se nisu uvjerili u to da produljuje život, ali su otkrili da ginseng zaista ima odlično djelovanje na imunološki sustav.

Čaj od ginsenga će potaknuti proizvodnju bijelih krvnih stanica i smanjiti rizik od nastanka infekcija. Posavjetujte se s liječnikom jer čaj od ginsenga kod nekih ljudi može izazvati nesanicu.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je odličnog okusa i aromatičan. Đumbir će pomoći u ublažavanju začepljenosti dišnog sustava.

Spojevi đumbira će pomoći u borbi protiv virusnih infekcija i ubrzati oporavak kod oboljenja od gripe. Posavjetujte se s liječnikom jer čaj od đumbira može uzrokovati žgaravicu.

Čaj od eukaliptusa

Listovi eukaliptusa mogu pomoći u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Aboridžini su ovu biljku koristili za liječenje groznice. Eukaliptus sadrži spojeve koji će razrijediti sluz i pospješiti njeno iskašljavanje.

Posavjetujte se s liječnikom oko konzumacije čaja od eukaliptusa jer su zabilježeni slučajevi osipa kože.

Advertisement