Čaj od zobi – Ljekovitost – Priprema

Zob ili ovas, latinskog imena Avena sativa je žitarica koje je dugo vremena korištena samo za ishranu životinja.Ali je dokazano da zob ili ovas može poboljšati ljudskog zdravlje i pomoći u mršavljenju. Mnogi od vas znaju da su ovasne pahuljice jedan od najzdravijih doručaka i da se preporučuju mnogim ljudima koji žele da smršave.

Zob

Zob

U ovome današnjem članku ćemo govoriti ljekovitosti zobi i kako možete napraviti ukusni čaj od zobi.

Čaj od Zobi – Ljekovitost – Zdravstvene prednosti

Advertisement

Cijeli niz zdravstvenih problema možete liječiti sa zobi i korištenjem čaja od zobi. Naučno je dokazano da čaj od zobi pomaže u liječenju dijabetesa tako što smanjuje nivo šećera u krvi. Još jedna prednost ovoga ljekovitog čaja jeste da pomaže u smanjenju lošeg kolesterola, mada ako i samu zob uvrstite u svoju prehranu itekako će vam pomoći u smanjenju lošeg kolesterola. Čaj od zobi vam može pomoći u procesu mršavljenja i detoksikaciji jetre. Isto tako ima dobro djelovanje na bubrege.

Čaj od zobi – Priprema

Uz ova dva recepta možete da napravite čaj od zobi.

Prvi recept za pripremu čaja od zobi je jako jednostavan. Biti će potrebno da uzmete jednu malu kašiku zobi u zrnu, takva zrna operite pa zatim procjedite. Nakon toga stavite u manji lonac ili 3 dcl vode, prelijte vodom i kuhajte do ključanja. Ostavite da kuha par minuta i nakon toga skinite lonac za izvora topline. Ostavite još nekih 60 minuta da se ohladi, procjedite čaj i možete ga piti. Ovo je vrlo jednostavan čaj od zobi i priprema uopšte nije teška.

Napomena: Meni je pomogao u regulisanju lošeg kolesterola.

Čaj od zobi (ovsa) sa cimetom i vanilijom – Priprema

Za pripremu čaja od zobi sa dodatkom vanilije i cimeta biti će vam potrebni sljedeći sastojci (četri čaše čaja):

  • 2 velike kašike zobi
  • Jedan štapić organskom cimeta (može i cimet u prahu)
  • 8 dcl vode
  • Jedna kašika meda
  • Dvije male kašikice vanlije

Način pripreme čaja:

U lonac stavite zob, cimet i vodu, sve neka kuha do tačke ključanja. Nakon toga kuhajte još deset minuta na laganoj temperaturi. Nakon toga skinite lonac i ostavite da se ohladi na 40 stepeni celzijusa. I onda dodajte vaniliju i med. Dobiveni čaj procjedite i možete ga piti.

Zob ili ovas možete kupiti u mnogim prodavnicama prirodne i zdrave hrane.

Advertisement

Sigurni smo da će ova dva čaja od zobi učiniti dosta za vaše zdravlje.

Advertisement