Čaj od Vrkute – Ljekovitost – Priprema

Odavnina se smatra da je ljekovita biljka Vrkuta prirodan lijek za mnoge ženske bolesti. Vrlo rasprostranjena ljekovita biljka koju možete pronaći u svim dijelovima Balkana. Drugi nazivi za ovu biljku u našim krajevima su zečja šapa, lavlja noga, rosnica, virak ili pak gospin plašt.

Vrkuta lat. Alchemilla vulgaris

Vrkuta lat. Alchemilla vulgaris

Čaj od Vrkute – Zašto piti – Ljekovitost

Advertisement

Jedno od najboljih ljekovitih svojstava ove biljke je što pomaže u liječenju neplodnosti. Mnogim ženama je ova ljekovita biljka pomogla da zatrudne. Vrkuta odlično reguliše hormone u tijelu što dovodi do redovne menstruacije, što je jako bitno za žene koje žele da zatrudne.

Ova biljka pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a. Jedna šolja čaja od vrkute će učiniti mnogo tokom PMS-a. Ujedno čaj ove biljke možete koristiti za ublažavanje simptoma menopauze.

U slučaju da se pojavi šansa za pobačaj vrkuta može pomoći u sprečavanju. Ujedno trudnice koje imaju rizičnu trudnoću trebaju piti čaj od vrkute od tećeg mjeseca trudnoće.

Berba vrkute – Prvo vrijeme

Da bi uzbrali ovu ljekovitu biljku to je najbolje u doba cvijetanja jer je tad vrkuta najljekovitija. Cvijetanje vrkute traje od svibnja do kolovoza. Obavezno je sušite u hladu.

Čaj od vrkute – Priprema

Postoji nekoliko vrsta čaja od vrkute koji se koriste za liječenje ženskih bolesti. Mi ćemo u ovome članku napisati dva koja bi mogli da koristite.

Čaj od vrkute za liječenje neplodnosti

Ovaj čaj pomaže u liječenju neplodnosti a pomžete ga napraviti na sljedeći način: u šolju stavite jednu supenu kašiku vrkuta (osušenog) i prelijte sa 2,5 dcl vrele vode. Ostavite da stoji 5 do 10 minuta i nakon toga procjedite. Ali ako imate osjetlji zeludac onda je preporuka da koristite samo jednu malu kaškicu vrkuta za pravljenje čaja. Za ovaj čaj od vrkute za plodnost preporučena dnevna doza dvije šolje. Možete ga piti cijeli mjesec. Sigurni smo da će vam pomoći da zatrudnite.

Čaj od vrkute i stolsnika(kunice)

Advertisement

Ovaj kombinacije dvije ljekovite biljke vrkute i stolsnika će vam pomoći u regluisanju hormona, ublažavanju simptoma menopauze, čisti krv, jača cirkulaciju, djeluje protiv cisti na jajnicima.

Za ovaj čaj je potrebno da pomiješate stolsnik i vrkutu u jednakim omjerima. Zatim jednu žilicu ove čajne mješavine prelijte sa 2,5 dcl vrele vode, ostavite da stoji od 10 do 15 minuta i zatim procjedite. Možete piti dvije šolje ove čajne mješavine od stolsnika i vrkute dnevno. Ukupno možete piti četri sedmice i nakon toga napravite pauzu od četri sedmice.

Važna napomena: Trudnice nebi smijele piti ovu čajnu mješavinu od stolsnika i vrkute

Čaj od vrkute – Nuspojave – Kada nesmijete piti

Preporuka je za trudnice da piju čaj od vrkute ali tek smiju tek od trećeg mjeseca trudnoće. Vrkuta kod nekih osoba može izazvati osip kože. Kod nekih osoba može izazvati ostećenje jetre. Osobe koje imaju problema sa srcem i visokim krvnim tlakom trebali bi se konsultovati sa svojim liječnikom prije korištenja vrkute. Ako pijete lijekove za liječenje anemije onda nemojte koristiti vrkutu. Niti nemojte koristiti vrkutu kao lijek dva tjedna prije operacije.

Nadamo se da će ova ljekovita biljka mnogim ženama pomoći u liječenju neplodnosti i drugih ženskih bolesti.

Advertisement