Čaj od verbene – Prednosti – Priprema – Nuspojave

Pijenje čaja od verbene je izvrstan je način za poboljšanje cjelokupnog zdravlja, osobito vašeg probavnog sustava i uklanjanja toksina.

Čaj od Verbene – Opće informacije

Advertisement

Čaj od verbene je biljni čaj koji se priprema tako da prelijte lišće i cvijetove biljke verbene. Znanstveno poznat kao Verbena officinalis (latinski naziv), ova biljka raste diljem Europe, kao i Sjeverne i Južne Amerike, ali je pronađena i korištena u drugim dijelovima svijeta koji datiraju tisućama godina. Još uvijek je uvelike poštovana i korištena u praksi prirodne medicine.

Cvjetovi biljke verbenea su plavkasto-ljubičaste i to je višegodišnja biljka koja pripada obitelji metvice. Okus ovog čaja je izuzetno gorak, pa se obično miješa s drugim biljem da bi napravio čaj ili je zaslađen medom.

Čaj od verbene – Zdravstvene prednosti

Glavne prednosti ovog čaja su njegova sposobnost da pomogne probavu, poboljšati raspoloženje, poboljšava funkciju jetre i smanjiti upalu kroz tijelo.Opuštajući živčani sustav, ovaj čaj može pomoći u smanjenju razine hormona stresa i spriječiti simptome anksioznosti i depresije. Ovo je također korisno za žene, za vrijeme menstruacije kako bi ublažile simptome i poboljšale raspoloženje. Neki ljudi također piju ovaj čaj odmah prije spavanja, kao što je poznato da pomaže protiv nesanice. U smislu probave, čaj od verbene može poboljšati asorpciju hranjivih tvari i smiritii želudac, a istovremeno stimulira mokrenje i povećava napore detoksikacije tijela.

Kako napraviti čaj od verbene?

Ako želite napraviti čaj od verbene, najbolje je kupiti ovaj čaj u čajnoj vrećici, umjesto pripremanja vlastitih suhih lišća i cvijeća iz ove biljke.

  • Korak 1 – Stavite vodu da prokuha.
  • Korak 2 – Dodajte 1 većicu čaja verbene u čajnik.
  • Korak 3 – Nalite prokuhalo i vrelu vodu i neka stoji 4 do 5 minuta.
  • Korak 4 – Uklonite čaj i dodajte med, limun ili steviju da biste poboljšali okus, po želji.

Čaj od verbene – Nuspojave

Postoje neke popratne pojave pijenja ovog čaja, kao što su komplikacije s trudnoćom jer mogu utjecati na razinu hormona. Također može utjecati na djelotvornost drugih lijekova, stoga uvijek trebate razgovarati sa svojim liječnikom prije pijenja ovoga čaja. Kao i kod bilo kojeg biljnog čaja, umjerenost je ključna za izbjegavanje nuspojava.

Advertisement
Advertisement