Čaj od stolisnika – Prednosti – Priprema – Nuspojave

Ako pijete dnevno jednu šolju čaja od stolisnika može vam pružiti mnoge zdravstvene prednosti za vaš organizam. U današnjem članku ćemo vam objasniti nešto više o ovome ljekovitom čaju, njegovim prednostima, pripremi i mogućim nuspojavama.

Čaj od stolisnik

Čaj od stolisnik

Čaj od Stolisnika

Advertisement

Čaj od stolisnika pravi od biljke koju mnogi smatraju korovom. Stolisnik se koristi kao ljekovita biljka tisućama godina, što ga čini jednim od prvih biljaka ikada korištenih od strane ljudi kao lijek. Znanstveno poznat kao Achillea millefollium, ova biljka raste po cijeloj sjevernoj hemisferi i ima prepoznatljiv izgled – čvrst vrh s malim bijelim cvjetnim glave na vrhu, kao i nježne lišće. Stolisnik je izdržljiva biljka koja može preživjeti u teškim uvjetima, što može objasniti njegovu ljekovitu upotrebu u mnogim zemljama i kulturama.

Konzumacija i ljekovita upotreba čaja od stolisnika

Čaj od stolisnika može se koristiti na brojne iznenađujuće načine, kako u kulinarskim tako i kozmetičkim primjenama. Što se tiče konzumiranja čaj od stolisnika, prije se topao i ima niz gastrointestinalnih i metaboličkih prednosti. Može se piti 1-2 šolje dnevno za najbolje učinke. Na koži lokalno, možete ostaviti čaj od stolisnika da se ohladi i zatim ga nanijeti na opekline, ogrebotine ili za upale na koži radi bržeg oporavka.

Čaj od stolisnika – Priprema

Čaj od stolisnika je vrlo jednostavan za napraviti a možete ga onda koristiti kako želite, zavisi od potrebe, piti ili nanijeti na kožu.

  • Korak 1 – Dodajte 1 čajnu žličicu suhih listova stolisnika(može uključivati neke stabljike i cvijet) u čajnik.
  • Korak 2 – Dodajte kipuću vodu i ostavite da se hladi 10 minuta.
  • Korak 3 – Procjedite čaj dok sipate u šolju
  • Korak 4 – Dodajte med ili krišku limuna za okus.

Napomena:Ako namjeravate koristiti čaj oblog, dopustite da se potpuno ohladi prije nanošenja. Čuvati u hladnjaku, ako je potrebno.

Čaj od stolisnika – Cijena i Gdje kupiti?

Sušeno lišće stolisnika, koje možete koristiti za pripremu ljekovitog čaja možete kupiti po pristupačnim cijenama u mnogim biljnim ljekarnama. Isto tako mnoge internet trgovine imaju već pripremljenu mješavinu čaja od stolisnika u svojoj ponudi.

Čaj od stolisnika – Prednosti

Najbolje prednosti čaja od stolisnika uključuju njegovu sposobnost zacijeljivanja rana i posjekotina, optimizacije probave, zaštite srca i jačanje imuniteta.

Zarastanje rana

Kada se primjenjuje na ranku ili posjekotinu kao oblog, kombinacija vitamina i antioksidansa u ovom čaju može ubrzati proces ozdravljenja, a također štiti od infekcije.

Opušta vas

Advertisement

Poznat kao umirujući čaj i često se koristi za opuštanje, istraživanja pokazala su da ima anksiolitička svojstva koja mogu smanjiti ukupne hormone stresa .

Mastitis

Iako često utječe na dojilje, bolno tkivo grudi (mastitis) može se riješiti redovitim pijanjem čaja od stolisnika ili nanošenjem hladnog čaja na zahvaćeno tkivo.

Upalni problemi

Čaj od stolisnika je poznate po tome da može ublažiti bolove povezane s artritisom, ovaj čaj ima brojna protuupalna svojstva koja mogu pomoći kod dosta zdravstvenih problema.

Pomaže probavu

Možda je najpoznatija uporaba čaja od stolisnika je kao probavni stimulans, ali i piće koje može poboljšati probavu smanjiti upali, opustiti crijeva, sprječavati dizenterije i uklanjati simptome proljeva.

Visoki krvni tlak

Ako imate visok krvni tlak, pijenje ovog čaja može biti umirujuća metoda uklanjanja simptoma hipertenzije i olakšavanja naprezanja na kardiovaskularnom sustavu.

Imunološki sustav

Često se koristi kao prvi odgovor na prehlada, čaj od stolisnika može značajno pomoći u jačanju imunološke obrane tijela.

Nuspojave čaja od stolisnika

Iako postoje jasno mnoge prednosti čaja od stolisnika, postoje i neke moguće nuspojave koje treba razmotriti, kao što su alergijske reakcije, problemi krvarenja i problemi s trudnoćom ili dojiljama.

Alergije

Ako ste alergični na pelud , postoji šansa da čaj od stolisnika može izazvati alergijsku reakciju, kako na koži tako i u vašem probavnom sustavu, ovisno o tome kako ga upotrebljavate.

Poremećaji krvarenja

Ako uzimate bilo kakve lijekove koji su povezani sa stanjem vaše krvne slike, obavezno razgovarajte sa liječnikom prije konzumacije čaja od stolisnika.

Čaj od stolisnika i trudnoća

Stolisnika je moćna bilja i može utjecati na hormone u tijelu, što znači da je najbolje za trudnice i dojilje da izbjegavaju njegovu upotrebu.

Advertisement