Čaj od peršuna – Prednost – Priprema – U trudnoći

Čaj od peršuna može napraviti detoksikaciju tijela, stimulirati imunološki sustav, poboljšati vid, štititi od kroničnih bolesti, spriječiti stvaranje tumora, pomoći zdravlju srca, smanjiti upalu, osvježiti vaš dah, štit od astme, regulirati menstruaciju i smanjiti rizik od poremećaja u porođaju. Taj moćni čaj ne smiju koristiti svi, osobito trudnice(Čaj od peršuna nesmiju piti trudnice), osobe s već postojećim bubrežnim poremećajima i osobe koje koriste lijekove koji su antikoagulansi.
čaj od peršuna

Čaj od peršuna opće informacije

Advertisement

Znanstveno poznat kao (latinski naziv) Petroselinum crispum, biljka peršun je lako prepoznata i naširoko korištena biljka, začin koji se dodaje mnogim jeli ali isto tako se koristi kao prirodan lijek. Raznolika mješavina minerala i hlapljivih spojeva pronađenih u peršinima pružaju snažan utjecaj na ljudsko zdravlje, zbog čega je čaj od peršuna postao tako popularan prirodni lijek!

Čaj od peršuna – Prednosti – Zašto ga piti?

Zdravstvene prednosti čaja od peršuna uključuju protuupalno, anti-tumorsko, antikancerogeno, antioksidansno, stimulansno, antispazmodno, relaksantno i detoksificirajuće svojstvo. Ove su prednosti izvedene iz širokog raspona minerala, hranjivih tvari i antioksidansa u ovom čaju, poput željeza , vitamina A , B i C, kao i eugenola, limonena, apigenina, luteolina i drugih aktivnih spojeva.

Tretira respiratorne probleme

Ovaj biljni čaj često se preporučuje za osobe koje pate od astme ili drugih respiratornih stanja. Beta-karoten je izravno povezan s snižavanjem rizika od astme, dok drugi spojevi koji sprečavaju zarazu u čaju pomažu uklanjanju sluzi i neutraliziraju temeljnu bakterijsku infekciju koja može uzrokovati zagušenja.

Čaj od peršuna – sprječava tumor

Advertisement

Myristicin je jedan od hlapljivih spojeva koji se nalaze u ulju peršuna, koji se oslobađa u malim količinama dok se pere u čaju od peršina. Ovaj antioksidant je izravno povezan s prevencijom stvaranja tumora, posebno u plućima, gdje se rak često javlja.

Smanjuje rizik od raka

Osim svojih anti-tumorskih svojstava, čaj od peršuna također ima prednost od raspona flavonoida i drugih kemoterapijskih spojeva koji mogu neutralizirati karcinogene prije nego što mogu oštetiti tkiva i potaknuti apoptozu ili staničnu smrt u zdravih stanica. To može znatno smanjiti rizik od raka, zajedno s ostalim antioksidansima koji se nalaze u ovom čaju.

Čaj od Peršuna – jača imunitet

Velike koncentracije vitamina C i vitamina A u ovom čaju čine ga jednim od najboljih čajeva za jačanje imuniteta. Vitamin C može stimulirati proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i djelovati kao antioksidans kako bi se suprotstavio učincima slobodnih radikala koji uzrokuju rak, istovremeno štiteći tijelo od brojnih kroničnih bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes.

Čaj od peršuna – poboljšava cirkulaciju

Budući da je bogato željezom, čaj od peršuna izvrstan je način za poboljšanje cirkulacije u tijelu i sprečavanje anemija. Željezo je kritični dio proizvodnje crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik od stanica, koje trebaju hranjive tvari i kisik radi popravka i funkcioniranja. Visoka razina kalcija u čaju od peršuna također pomaže tijelu da bolje asorbira željezo, što dodatno pomaže kod problema s cirkulacijom.

Folna kiselina

Čaj od peršuna iam visok sadržaj folne kiseline, kritični vitamin B-obitelji koji je dokazano da smanjuje vjerojatnost oštećenja nerva u dojenčadi. Folna kiselina je također glavni spoj koji neutralizira homocistein u tijelu, spoj koji može oštetiti krvne žile i povećati rizik od srčanih bolesti.

Poboljšava vid

Vitamin A je ključni nutrijent za naše cjelokupno zdravlje, a također djeluje i kao antioksidans, osobito u odnosu na zdravlje vida. Vitamin A je izveden iz beta-karotena koji se nalazi u peršunu i može spriječiti oksidativni stres u očima, smanjujući rizik od razvoja katarakta i sprečavanje makularne degeneracije.

Detoksikacijski učinak

Čaj od peršuna poznat je kao diuretik, što znači da može stimulirati mokrenje i opće čišćenje mjehura i bubrega. Diuretici pomažu organizmu da brzo eliminira višak toksina, masti, soli i vode i smanjuje naprezanje na bubrezima. Čaj od peršuna povezan je brojnim istraživanjima s nižim pojavljivanjem infekcija mokraćnog mjehura i bubrežnim kamencem.

Olakšava menstruaciju

Dismenoreja utječe na žene diljem svijeta, zajedno s nizom drugih menstrualnih simptoma. Čaj od peršuna obično se koristi za ublažavanje učinaka menstruacije, zbog prisutnosti apiola, jednog od spojeva u esencijalnim uljima peršuna. Apiol može pomoći regulirati menstruaciju i smanjiti njihovu težinu, osobito u mjesecima nakon što žena rodi.

Osvježava dah

Poznato je, peršun se koristi za osvježavanje daha i ima određena antibakterijska svojstva koja ga čine sjajnim za oralno zdravlje. Postoji razlog zašto je peršun tako često korišten kao ukras u restoranima; čaj od peršuna može vam pružiti iste prednosti za vaš dah!

Čaj od peršuna – Priprema

Čaj od peršuna je vrlo jednostavan, pod uvjetom da imate listove peršuna (sušene ili svježe), vodu i sve prirodne zaslađivače koje biste mogli voljeti. Svježe lišće od peršuna obično se preporučuje, ali ako nemate biljni vrt, ili ako je zimi, sušeni listovi peršuna će savršeno dijelovati. Slijedite jednostavne korake u nastavku ako želite napraviti ovaj ukusni i hranjivi biljni čaj!

Recept

Sastojci:

  • 30 grama listova peršuna (svježih ili sušenih)
  • 1 litru vode
  • Med ili limun (za okus, po želji)

Priprema u 5 koraka.

  • 1.Prvo neka voda prokuha
  • 2.Dodajte listove peršuna u vodu(bilo da su svježi ili sušeni), nekih 1 minut prije nog što ćete skloniti sa topline
  • 3.Ostavite 10 minuta, da se lagano hladno
  • 4.Nakon toga procijedite, u šolju. Možete dodati limun ili malo meda kao prirodni zaslađivać.
  • 5.Trebate znati da je preporučena doza čaja od peršuna, 2 do tri šolje dnevno.
Advertisement