Čaj od ružmarina – Prednosti – Priprema – Nuspojave

Mnoge prednosti konzumiranja čaja od ružmarina uključuju poboljšanje probave , povećanje kognitivne funkcije, sprečavanje raka , liječenje nekih bolesti kože , smanjenje upale i ublažavanje boli. Ovaj ljekoviti također pomaže u uklanjanju anksioznosti , poboljšanju funkcije jetre i jačanju zdravlja kose. Mnogi tvrde da je čaj od ružmarina jako dobar za kosu. Međutim, postoje neke nuspojave, kao što su povraćanje, mučnina i grčevi, kao i kontrakcije maternice, tako da bi trudnice trebale izbjegavati pijenje čaja od ružmarina tokom trudnoće.

Ružmarin

Ružmarin

Šta je čaj od ružmarina

Advertisement

Čaj od ružmarina se pravi od lišća i stabljike biljke ružmarina, koja ima znanstveni naziv Rosmarinus officinalis. To je biljka mediteranske regiji, ova biljka je jedna od najpopularnijih na svijetu za kulinarsku upotrebu i koristi se tisućama godina u prirodnoj medicini. Mnogi od impresivnih zdravstvenih prednosti čaja od ružmarina dolaze iz hranjivitih tvari i kiselina prisutnih u biljci, zajedno sa salicilnom kiselinom, kalijem i različitim antimikrobnim, antibakterijskim i antioksidativnim spojevima.

Prednosti čaja od ružmarina

Pijenje čaja od ružmarina vrlo je dobro za ljude koji pate od slabe probave, anemije , Alzheimerove bolesti, demencije , artritisa , kronične boli, gubitka kose, visokog krvnog tlaka, visoke toksičnosti, anksioznosti, stresa , depresije i mnogih kožnih stanja. Čaj od ružmarina ima mnoge pogodnosti za ponuditi, od kojih su neke navedene u nastavku;

Briga o koži

Spojevi pronađeni u čaju od ružmarina poznati su da mogu poboljšati izgled kože, zahvaljujući antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, u kombinaciji s povećanom cirkulacijom. Studije su posebno proučavale učinak ovog čaja na ekcem, gdje protok krvi i protuupalni spojevi smanjuju ili uklanjaju simptome ovog uobičajene bolesti kože.

Poboljšava cirkulaciju

Advertisement

Čaj od ružmarina poznat je kao stimulirajuća tvar za krvožilni sustav jer ima antikoagulansna svojstva slična aspirinu, što može poboljšati protok krvi kroz tijelo.

Kognitivna funkcija

Određeni antioksidacijski spojevi pronađeni u ružmarinu, naime karnozoj kiselini, dokazani su da potiču pamćenje i štite neuronske puteve. Ovo je dobra vijest za ljude koji žele spriječiti početak Alzheimerove bolesti i demencije.

Pomaže u probavi

Anti-spazmetička i karminaciona svojstva ružmarinog čaja čine ga idealnim za osobe koje pate od slabe probave, konstipacije, nadutosti i grčeva. Ovaj biljni čaj koristi se za smanjenje probavnih problema i može također poboljšati unos hranjivih tvari ublažavanjem upale u probavni sustav.

Sprječava rak

Čaj od ružmarina je pakiran s antioksidansima koji mu omogućava da traže i neutraliziraju slobodne radikale, prirodne nusprodukte staničnog metabolizma koji mogu uzrokovati staničnu mutaciju, rak i apoptozu. Točnije, ovaj čaj posjeduje rosmarinsku kiselinu, kafeinsku kiselinu i karnosol, koji su svi povezani sa smanjenom stopom rasta raka, osobito rakom dojke.

Tretira upalu

Jedan od ključnih sastojaka ovog moćnog čaja je karnozinska kiselina. Istraživanja su pokazala da smanjuje razinu dušične kiseline u tijelu koja može biti poticaj [za upalu. U kombinaciji s drugim antioksidansima i protuupalnim spojevima, to može pomoći osobama koje pate od artritisa, glavobolja , bolova u mišićima, zglobnih poremećaja, hemoroida i preosjetljivosti na alergene.

Analgetik

Osjetljivost ulja od ružmarina dobro je poznata i uglavnom je rezultat salicilata, što je spoj koji je sličan aspirinu. Bilo da se oporavlja od bolesti, operacije ili ozljede, ili možda nekoga s kroničnom boli, ovaj čaj može pomoći da se oslobodite tih simptoma.

Njega kose

Mnogi ljudi koriste čaj od ružmarina kako bi poboljšali zdravlje svoje kose. Možete koristiti ovaj čaj za pranje vlasišta i kose, čime se pomaže poboljšati sadržaj hranjivih sastojaka kose, a također se osloboditi prhuti. Antibakterijska svojstva mogu zadržati uvjete kože i zaštititi od gubitka kose.

Funkcija jetre

Rano istraživanje pokazalo je da ružmarin može poboljšati zdravlje i funkciju jetre, a također i detoksikaciju tijela stimulirajući mokrenje. To može pomoći tijelu da brže eliminira [17] toksine i oslobađa pritisak na niz organskih sustava.

Nervna svojstva

Umirujuća svojstva protiv anksioznost i stres, te pomaže ljudima da se opustite, još je jedna popularna upotreba ovog čaja. Nervina svojstva ovogčaja može smanjiti razine hormona stresa i poticati mirno stanje. Analgetska svojstva salicilata također pomažu u umirujući i smanjujući stres.

Kako napraviti i pripremiti čaj od ružmarina?

Čaj od ružmarina može biti vrlo lako s nekoliko grančica biljke ružmarina, vruće vode i prirodnog zaslađivača, kao što su med ili šećer. Za razliku od mnogih biljnih čajeva koji zahtijevaju samo lišće da budu u čajnoj mješavini, čaj od ružmarina se pravi od kombinacije lišća i stabljika ružmarina. Ovaj čaj se može napraviti sa svježim ili suhim listom ružmarina.

Recept

 • 1 čajnu žličicu ružmarina (sušeno, svježe ili u prahu)
 • 1 šalica vode (filtrirana)
 • 1 žličicu meda ili šećera, po želji

Način pripreme čaja od ružmarina

 • Korak 1 – Dopustite da se voda malo prokuhat u loncu, a zatim smanjite toplinu.
 • Korak 2 – Dodajte ružmarin u vodu i ostavite da lagano kuha 5 do 6 minuta.
 • Korak 3 – Procijedite čaj u šolju.
 • Korak 4 – Dodajte zaslađivač, po želji.

Čaj od ružmarina – Nuspojave

Nuspojave čaja od ružmarina uključuju jake alergijske reakcije, gastrointestinalni poremećaj, kontrakcije maternice, crvenilo kože, poremećaji krvarenja, pa čak i napadaji. To je zbog snažnih eteričnih ulja koja se nalaze u ovoj biljci, što može iritirati tijelo kada se konzumira u velikim količinama. Međutim, ako ograničavate unos na 1-2 šolje pravilno pripremljenog čaja od ružmarina, ne biste trebali doživjeti ove nuspojave. Prije dodavanja bilo kojeg biljnog lijeka u svoj režim zdravlja, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom o mogućim interakcijama ili rizicima.

 • Trudnoća – Neki od spojeva koji se nalaze u čaju od ružmarina mogu potaknuti menstruaciju koja je opasna tijekom trudnoće, osobito u prvim mjesecima trudnoće, jer može dovesti do pobačaja, krvarenja maternice ili prijevremenog porođaja. Nadalje, majke koje doje trebaju izbjegavati ovaj čaj, jer se neki od hlapljivih sastojaka ove biljke mogu prenijeti mliječnim mlijekom na djete.
 • Konvulzije – Za one koji su poznati poremećaji napadaja, neki od aktivnih sastojaka unutar čaja od ružmarina mogu pogoršati te stanja. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što pokušate ovaj moćni biljni čaj.
 • Probava – Neke od najčešćih nuspojava za čaj od ružmarina uključuju mučninu, povraćanje, upalu crijeva i krvarenje hemoroida. To se obično vidi samo kada se konzumiraju velike količine čaja od ružmarina, a ne relativno malu količinu koja se koristi pri proizvodnji ovog čaja.
 • Alergija na aspirin – Jedna od kemikalija pronađenih u čaju od ružmarina, salicilata, vrlo je slična aspirinu, a ako ste alergični na aspirin, vaše tijelo može reagirati na sličan način.
 • Krvarenje – Ako patite od poremećaja krvarenja, antikoagulantna priroda ovog biljnog čaja može pogoršati vaše stanje. Opet, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što pokušate čaj od ružmarina.
Advertisement