Čaj od origana – Prednosti – Priprema – Nuspojave

Pijeni čaja od origana ne može biti vaš prvi izbor za zdrav čaj, ali ovaj antioksidansima bogat čaj može imati ozbiljne zdravstvene prednosti.

Čaj od origana – Informacije

Advertisement

Čaj od origana, kao što to ime govori, jest čaj koji se pravi od listova biljke origano, a listovi mogu biti suhi ili svježi. Origano se više koristi kao začin, dok je eterično ulje origana je važan dio tradicionalne medicine, ali čaj od origana nema tu popularnost. Ova biljka se uzgaja u mediteranskoj regiji i drugdje tisućama godina i široko je dostupna u bilo kojoj trgovini ili trgovini zdrave hrane.

Zbog protuupalnih i antioksidativnih spojeva prisutnih u ovim listovima, impresivan je niz zdravstvenih prednosti koje šolja čaja od origana može pružiti. U smislu svojih ljekovitih učinaka, mogu se uživati i pijenje, udisanje, pa čak i lokalno primjenu ovog čaja na kožu.

Prednosti čaja od origana

Najznačajnija zdravstvena prednost čaja od origana uključuje sposobnost uklanjanja problema sa disajnim organima, sprječavanja raka , zaštite zdravlja srca , poticanja imuniteta i pomoći u gubitku kilograma.

Problemi sa disajnim organima

Pijenje šolje ili dvije čaja od origana može ublažiti upalu sinusa i dišnih puteva, a također liječiti bilo koju bakterijsku ili gljivičnu infekciju koja može uzrokovati simptome koji su povezani sa vašim grlom ili nosom. Čaj od origana također je poznat da smanjuje simptome astme.

Čaj od origana za njegu kože

Advertisement

Ova biljka bogata je antocijancima, flavonoidima i polifenolnim spojevima, od kojih su svi moćni antioksidanti, koji mogu neutralizirati slobodne radikale u koži, čime se smanjuje pojava bora i staračkih pjega, a mogu pomoći u smanjenju ožiljaka. To također može poboljšati elastičnost kože kako bi vam pomogao da što duže izgledate mlađe!

Čaj od origana za prevenciju raka

Različite studije pokazale su da aktivni sastojci u origanu mogu dijelovati kao prevencija protiv raka, posebno za rak debelog crijeva . Istraživanje je pokazalo da redovito pijenje čaja od origana može uzrokovati usporeni rast stanica raka, kao i apoptoza (stanična smrt).

Imunološki sustav

Uz vitamin A, vitamin C i niz antioksidansa, ovaj čaj je idealan za jačanje vašeg imunološkog sustava, jer može olakšati i smanjiti stres, a također potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, prva linija obrane tijela protiv patogena i infekcija. Origana također zna da ima antibakterijska i antiseptička svojstva.

Zdravlje srca

Za razliku od mnogih uobičajenih čajeva, u origano sadrži masne omega 3 kiasaline koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca, smanjujući rizik od ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara.

Čaj od origana za mršavljenje

Čaj od origana pomaže vam ubrzati metabolima, što može povećati vaš potencijal kalorijske energije, pomažući vam da brže izgubite težinu.

Zarastanje rana

Zbog antibakterijskih i antiseptičkih svojstava čaj od origana, često se ostavi da se ohladi, a zatim se primjenjuje na rane ili upale, ubrzava proces ozdravljenja.

Čaj od origana – Priprema

Mnogi ljudi odluče napraviti vlastiti čaj od origana, budući da se osušeni origano može naći u gotovo svakoj trgovini. Svježe lišće origana će stvoriti malo drugačiji ukus, ali pružaju mnoge iste zdravstvene prednosti. Za hladan čaj ili topikalnu primjenu, jednostavno dopustite da se ovaj čaj ohladi prije upotrebe.

  • Korak 1: Ako koristite svježe lišće origana, sitno ih isjeckajte kako bi oslobodili ljekovite sastojke
  • Korak 2: Neka voda u loncu prokuha.
  • Korak 3: Dodajte svježe ili suhe lišća origana u šolju.
  • Korak 4: Nalite vruću vodu preko lišća i dopustite piće da se hladi 5-10 minuta.
  • Korak 5: Dodajte med ili druge prirodne zaslađivače kako biste suzbili prilično jak okus čaja.

Čaj od origana – Nuspojave

Iako postoje mnoge dobro poznate prednosti ovog biljnog čaja, postoje i neke nuspojave koje treba razmotriti, kao što su rizici za trudnoću i gastrointestinalni poremećaj.

  • Rizici za trudnoću: Jedna od nuspojava čaja od origana je stimulacija unutar tijela i njegov utjecaj na hormonalne razine. U nekim slučajevima, čaj od origana je izazvao menstruaciju, što može biti vrlo opasno za trudnice, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće.
  • Problemi u želucu: Konzumiranje previše čaja od origana, kao i kod bilo koje hrane ili pića, može uzrokovati stomačne probleme i zatvor. Osim toga, previše čaja od origana može dovesti do vrtoglavice, mučnine ili povraćanja, iako je to rijetkost. Koristite ovaj čaj u umjerenim količinama i uvijek se obratite svom liječniku prije korištenje bilo kojeg biljnog lijeka.
Advertisement