Čaj od nevena – Ljekovitost – Nuspojave – Priprema

Pijenje čaja od nevena može vam pomoći u jačanju imuniteta i regulaciji razina hormona što je jako važno tokom menstruacije.

Čaj od nevena – Informacije

Advertisement

Čaj od nevena je biljni čaj, koji se pravi od cvjetova biljke neven, znanstveno poznat kao Calendula officinalis. Ovaj čaj se pravo od cvjetova nevena koji su boje kao kora narandže. Neven je tisućama godina korištena u medicinske svrhe, a eterično ulje od cvjetova nevena možda je čak i više popularno od samog čaja.

Čaj od nevena može se poslužiti toplo ili hladno, ovisno o tome kako namjeravate upotrijebiti, a ima neobičan ukus, zemljani, slično okusu bundeve. Čaj od nevena je često začinjen cimetom i drugim zaslađivačima kako bi okus bio ukusniji. Unatoč tome što ima manje od idealnog okusa, brojne prednosti čine ga vrijednim i popularnim napitkom koji pomaže u liječenju nekih zdravstvenih problema.

Ljekovite prednosti čaja od nevena

Vrhunske zdravstvene prednosti i ljekovitost možete dobiti od čaja od nevena, uključuju njegovu sposobnost poboljšanja izgleda kože, potiče iscjeljenje, potiče imunološki sustav, olakšavaju menstruacijsku bol i radi detoksikaciju tijela.

Čaj od nevena za kožu

Postoji veliki broj flavonoida i drugih antioksidansa u čaju od nevena koji vam može pomoći u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala na našoj koži, što može doprinijeti pojavi bora i staračkih pjega.

Imunološki sustav

Advertisement

Antioksidansi u ovom čaju od nevena, također dijeluju kao prirodni antibakterijski i antivirusni spojevi koji mogu ojačati vaš imunološki sustav i spriječiti infekciju.

Detoksikacija tijela

Ovaj čaj ima poznate diuretska svojstva, što znači učestalije mokrenja i brže uklanjanje toksina akumuliranih u tijelu.

Čaj od nevena protiv menstuacijskih bolova

Čaj od nevena ima estrogene učinke, koji mogu pomoći u rebalansu hormona tijekom menstruacije i smanjiti neke uobičajene simptome, kao što su grčevi i promjene raspoloženja.

Pomaže u ozdravljenju

Možete koristiti ovaj čaj, nakon što se ohladi, kao oblog za rane, opekline ili upaljene područja kože. Anti-inflamatorne i analgetičke osobine čine ga velikim prirodnim lijekom za vašu kožu.

Priprema čaja od nevena

Pripema čaja od nevena kod kuće je vrlo jednostavna, i prilično brza, pod uvjetom da imate cvjetove nevena. Čaj može biti pripremljen sa suhim ili svježim cvjetovima nevena; recept ispod je za pripremu čaja od nevena sa suhim cvjetovima.

  • Korak 1 – Stavite vodu u lonac da prokuha
  • Korak 2 – Dodajte 2 žličice suhih cvjetova nevena u šolju
  • Korak 3 – Prelijte sa vrelom vodom i ostavite da se hladi 10 minuta.
  • Korak 4 – Uklonite suhe cvjetove nevena(procjedite) i dodajte med ili cimet, ako to želite radi boljeg okusa.

Čaj od nevena – Nuspojave – Trudnoća

Postoje neke nuspojave vezane za čaj od nevena, kojih biste trebali biti svjesni prije nego što počnete da pijete ovaj čaj, osobito se ne preporučuje trudnicama. Budući da ovaj čaj može izazvati menstruaciju i ima značajan učinak na vaše razine hormona, ne preporučuje se da ga piju trudnice, jer bi to moglo uzrokovati komplikacije s trudnoćom. Neki ljudi su alergični na neven ili druge cvjetove u obitelji marigula, u kojem slučaju se može pojaviti problemi sa želucom i pojava alergijske reakcije na koži.

Advertisement