Čaj od koprive – Ljekovitost – Priprema – Nuspojave

Sigurni smo da su mnogi od vas barem probali čaj od koprive, a ako niste onda sigurno trebate jer je jako ljekovit i pomaže u liječenju mnogih zdravstvenih problema. Dobra stvar je da biljku koprivu možete pronaći skoro svugdje ali preporuka je da berete na čistim mjestima gdje nema vještaćkih zagađivaća. Najbolje od svega jeste da koprivu možete osušiti i tako tokom cijele godine uživati u ljekovitom čaju od koprive.

Čaj od koprive

Čaj od koprive

Mislim da prvo trebate znati nešto više o ljekovitim prednostima ali i o zdravstvenim problemima koje možete uspješno da liječite sa čajem od koprive.

Čaj od koprive – Šta liječi – Ljekovitost

Advertisement

Sama biljka kopriva se već vijekovima koristi za liječenje mnogih zdravstvenih problema a neki od njih su – urinarne infekcije, alergije, pomaže u liječenju anemije, pomaže i u ublažavanju upale mišica. Treba naglasti da mlada kopriva ima najbolja ljekovita svojstva. Čaj od koprive će vam pomoći u liječenju sljedećih zdravstvenih problema:

  • Problemi sa spavanjem – Nesanica
  • Perut u kosi
  • Pomaže u ublažavanju kašlja i astme
  • Uspješno ublažava bolove u mišićima
  • Ublažava simptome reume i artritisa
  • Ublažava simptome upale mokraćnih kanala

Priprema čaja od koprive

Jedan od najboljih načina pipreme čaja od koprive je od svježih listova ove biljke. To možete napraviti jednostavno. Listove koprive koje uzberete ostavite da ostoje dva dana, nakon toga kuhajte ih u kipućoj vodi par minuta. Nakon par minuta sklonite lonac za izvora topline. Neka se malo ohladi i vaš čaj je spreman.

Drugi način na koji možete pripremiti čaj od koprive jeste od osušenih listova koprive. Sada bi bilo pravo vrijeme da uzberete listove koprive i osušite, nakon toga ih spremite u dobro zatvorenu staklenku. Kada želite pripremiti čaj od koprive od osušenih listova u 0,5 litara ključale vode stavite dvije kašikice osušenih listova od koprive i kuhajte par minuta.

Ako niste u mogučnosti da uberete koprivu mnoge biljne apoteke imaju u svojoj ponuditi čaj od koprive po pristupačnim cijenama.

Čaj od koprive – Nuspojave

  • Prvo što trebate znati, ako koristite neke lijekovi za razrijeđivanje krvi onda nemojte piti čaj od koprive.
  • Ovaj čaj u kombinaciji sa lijekovima za snižavanje krvnog tlaka može da ima negativne nuspojave.
  • Ako uzimate neke antidepresive onda sigurno nemojte piti čaj od koprive jer može izazvati dehidraciju.
  • Šolja čaja od koprive u kombinaciji sa lijekovima za dijabetes može da vam sniti šećer na kritičnu razinu.

Jako bitno za čaj od koprive:

Na mnogim internet forumima možete pronaći dosta korisnih informacija i iskustava osoba koje su koristile čaj od koprive za liječenje zdravstvenih problema.

Dnevna preporučena doza čaja od koprive je tri šolje (2dcl= 1 šolja)

Čaj od koprive – Trudnice – Dojilje

Pijenje čaja od koprive u trudnoći je jako korisno za fetsu. Ujedno pomaže trudnicama da se smanje grčevi u nogama i porođajni bolovi. Preporuka je da trudnice svaki drugi dan piju jednu šolju čaja od koprive. Nesmije biti previše jake.

Najbolje je da koristite čaj od koprive iz biljnih apoteka. Čaj od koprive za trudnice možete pripremiti tako što u šolju stavite jednu malu žilicu sušene koprive i prelijete verlom vodom, ostavite pet minuta da stoji.

A ako koristie listove od koprive koje ste sami ubrali važno je da ih berete prije nego što kopriva procvjeta.

Tokom trudnoće trebate izbjegavati sok od koprive.

Naučno je dokazano da čaj od koprive dojiljama pomaže poboljšava proizvodu mlijeka i ubrzava prestanak krvarenja nakon porođaja.

Advertisement