Čaj koji vraća hormone u ravnotežu

Jedan od najvećih ženskih problema svakako je borba s disbalansom hormona u određenom razdoblju. Srećom, za ovaj problem postoji prirodno rješenje, a pritom vam nije potrebno mnogo novca da biste ga pripremili.

Kantarion

Riječ je od samo tri sastojka, koji će vam u rekordnom roku pomoći da svoje hormone dovedete u ravnotežu.

O ljekovitim biljkama iz ove čajne mješavine koja vraća hormone u ravnotežu

Advertisement

Crvena djetelina

Broje medicinske studje su potvrdile djelovanje crvene djeteline na reguliranja hormona u tijelu. Dokazano je da extrat crvene djeteline smanjuje simptome anoksiznosti i depresije kod žena starijih od 40 godina, za čaj 78%. Crvena djetelina (Trifolium pratense) sadrži izoflavone, biljne hormone koji podstiču proizvodnju estrogena i reguliraju hormonski sastav. Čaj od crvene djeteline stimulira rad jetre i lučenje žući. Aktivni sastojci crvene djeteline mogu da se uzimaju u obliku čaja ili kao dodatak ishrani u kapsulama. Izoflavoni crvene djeteline najvažniji su fitohormoni, strukture slične estrogenima u ljudskom organizmu. Baš zahvaljujući toj sličnosti mogu pomoći kod smanjenje tegoba u menopauzi.

Kantarion

Advertisement

Dokazano je da vam ljekovita biljka kantarion može pomoći u reguliranju hormona u tijelu i od velike je pomoći za liječenje mnogih zdravstvenih problema sa kojima se suočavaju žene, pogotovo u menopauzi. Budući da djeluje na hormone, uklanja simptome PMS-a i menopauze.

Pomaže kod menstrualnih grčeva, liječi anemiju i još mnogo toga. Može se davati djevojčicama u pubertetu kako bi im se pomoglo u pravilnom razvoju polnih organa.

Crni ribiz

Čaj od listova crnog ribiza primjenjuje se uspješno u liječenju arterioskleroze, koju i sprječava, te u liječenju oboljenja bubrega i mjehura, grčeva, glavobolje, kašlja, i to najtežih oblika kao što su hripavac i grčeviti kašalj i teškoća s mokrenjem, te u odstranjivanju mokraćne kiseline iz krvi. Vrući čaj od listova crnog ribiza pojačava znojenje i dobar je protiv visoke temperature. Ujedno ovaj ljekoviti čaj vam može pomoći u čišćenju krvi.

Priprema čaja koji vraća hormone u ravnotežu

Sve što vam je potrebno jest 100 g sušenog cvijeta djeteline, 50 g suhog cvijeta kantariona i 50 g sušenog lišća crnog ribizla, napravite čajnu mješavinu.

Priprema i upotreba: Dobro usitnite i izmiješajte sve ove ljekovite biljkebiljke. Kada osjetite potrebu za čajem, jednu malu kašikicu mješavine prelijte čašom kipuće vode. Poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta, pa procijedite i odmah popijte.

Za najbolji učinak, najbolje je svakog dana popiti po jednu šalicu ovog domaćeg i ljekovitog čaja.

Advertisement