Čaj od kadulje – Prednosti – Priprema – Nuspojave

Zdravstvene prednosti čaja od kadulje uključuju njezinu sposobnost smanjenja anksioznosti, sprečavanja raka, ublažavanja simptoma menopauze, detoksikacije tijela, pomoći u gubitku tjelesne težine(mršavljenju), smanjenju razine šećera u krvi, poticanju apetita, ublažavanju bolova u trbuhu i jačanje imunološkog sustava. Kadulja sadrži kemijsku tvar nazvanu tujon koja može biti opasna kada se konzumira u velikim količinama. Međutim, umjerena konzumacija čaja od kadulje, pogotovo ako nemate bilo kakve postojeće bolesti jetre ili bubrega, ne bi trebali imati nikakve štetne nuspojave za vas.

Kadulja listovi

Kadulja listovi

Malo o Čaju od kadulje

Advertisement

Čaj od kadulje napravljen je od lišća biljke kadulje, znanstveno poznat kao Salvia officinalis, koja je izvorno iz mediteranski regija i postala je jedna od najomiljenijih biljaka koje se koriste u kulinarstvu diljem svijeta. Visoke koncentracije vitamina A, C, B-obitelji, K i E, kao i bakra, vlakana, kalcija, željeza i magnezija čine ovu vrlo popularnu biljku u pripremi prirodnih lijekova i korištenju njenih medicinskih svojstava.

Zdravstvene prednosti čaja od kadulje

Čaj za kadulje je vrlo koristan za ljude koji se bore s visokim razinama oksidativnog stresa, anksioznosti, pretilosti, visoke toksičnosti organizma, dijabetesa , probavnih problema, slabog imuniteta, problema s slabom cirkulacijom i spavanjem, kao i ženama koje prolaze kroz menopauzu.

Smanjuje simptome menopauze

Možda je najpoznatija upotreba čaja od kadulje  je kao regulator menopauze, posebno u slučaju osjećaja vrućine. Studije su pokazale čaj od kadulje kod žena u menopauzi koje redovito konzumiraju ovaj čaj, značajno smanjilo simptome menopauze kao što su promjene raspoloženja i preaktivan mokraćni mjehur.

Čaj od kadulje za mršavljenje

Advertisement

Iako čaj od kadulje može povećati apetit, također je poznato da smanjuje razinu LDL kolesterola, što može pomoći smanjiti ukupnu pretilost i ubrzati vaš metabolizam.Bogata mješavina antioksidansa također pomaže u sprječavanju oksidativnog stresa koji može dovesti do gomilanja kilograma.

Za detoksikaciju tijela

Kao prirodni diuretik i stimulans za jetru i bubrege, čaj od kadulje može ubrzati proces čišćenja toksina iz tijela kroz mokrenje. To može smanjiti pritisak na limfni sustav, kao i bubrege i jetru. Ovaj čaj također uzrokuje znojenje, što dodatno pomaže detoksikaciji tijela kroz kožu.

Upravlja dijabetesom

Ovaj biljni čaj može smanjiti razinu šećera u krvi, što može pomoći u ublažavanju naprezanja gušterače i sprječavanju naglih povečanaj glukoze. Za one koji nemaju dijabetes, ali u opasnosti od razvijanja ovoga poremećaja, čaj od kadulje može biti učinkovita preventivna mjera.

Poboljšava cirkulaciju

Značajne razine željeza u čaju od kadulje, mogu pomoći da potaknu cirkulaciju jer je željezo ključna komponenta u crvenim krvnim stanicama. S dodatnim crvenim krvnim stanicama, tijelo može učinkovitije snadbijavati stanice i ekstremitete tijela sa kisikom.

Antioksidacijski učinci

Kadulja ima brojne antioksidante, uključujući flavonoide i fenolske kiseline, kao i niz antioksidacijskih enzima, koji mogu neutralizirati slobodne radikale prije nego što mogu uzrokovati oksidativni stres, mutaciju i apoptozu u tijelu. To može pomoći u sprečavanju i ublažavanju teških kroničnih bolesti i preranog starenja.

Dijeluje opuštajuće

Čaj od kadulje smatra se stimulansom, ali također može imati opuštajuće osobine na raspoloženje, a također poboljšava fokus i pamćenje. Istraživanja su pokazala da učinci kadulje mogu pomoći u učinkovitosti u stresnim situacijama i smanjiti kroničnu anksioznost.

Povećava apetit

Za one koji se oporavljaju od nesreće, operacije ili dugotrajne bolesti, možda je važno jesti puno hrane kako bi ste dobili svoju energiju. Čaj od kadulje vam može pomoći da povećate svoj apetiti.

Pomaže probavi

Anti-inflamatorna svojstva koja se nalaze u kadulji i njegovim antioksidansima mogu poboljšati vašu probavu. Antibakterijska i antivirusna svojstva ove biljke također mogu pomoći u ravnoteži mikroflore u crijevima, što će pomoći u smanjivanju nadutosti, grčeva i zatvora.

Kako pripremiti čaj od kadulje?

Priprema čaja od kadulje je vrlo jednostavna kod kuće, i ne zahtijeva ništa više od svježeg ili suhog lišća kadulje, voda i med ako želite zasladiti okus. Ako imate kadulju u svom vrtu, jednostavno odaberite neke od tih listova i zamotajte ih vlažnim ručnikom u hladnjak dok ih ne budete spremni koristiti. Također možete kupiti suhe lišće kadulje, koje treba pohraniti u hermetičan spremnik na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Sastojci:

 • 2 žličice svježeg listova kadulje (ili 1 žličica suhog lišća kadulje)
 • 1 šalica vode (filtrirana,prokuhana)
 • Med, limun (po želji)

Priprema čaja od kadulje u 4 koraka

 • Korak 1 – Neka voda prokuha, a zatim uklonite vodu sa topline.
 • Korak 2 – Dodajte lišće lišća (svježe ili sušeno) u vodu i dopustite da stoji 5 do 10 minuta.
 • Korak 3 – Procijedite smjesu kako biste uklonili lišće.
 • Korak 4 – Ulijte čaj u šalicu, dodajte med ili limun, po želji i uživajte!

Čaj od kadulje – Nuspojave

Određene vrste kadulje sadrže različite razine kemikalija, uključujući tujone, što može rezultirati oštećenjem jetre i bubrega, kao i napadajima, ako se konzumira u većim količinama. Dok nuspojave od ovoga čaja su rijetke, važno je biti svjestan mogućih komplikacija.

 • Krvni tlak – Zbog hipotenzivne prirode kadulje, ako već uzimate lijekove protiv krvnog tlaka, kao što je varfarin, postoji opasnost od pada krvnog tlaka koji može dovesti do zdravstvenih problema.
 • Šećer u krvi – Čaj od kadulje često se propisuje za snižavanje razine šećera u krvi i reguliranje simptoma kod pacijenata s dijabetesom. To može slabo reagirati s drugim lijekovima što rezultira hipoglikemijom.
 • Napade – Čaj od kadulje može izazvati konvulzije kada se konzumira u velikim količinama, pa ako patite od bolesti povezane s napadajima, kao što je epilepsija, kadulju nebi smijeli konzumirati.
 • Hormonska neravnoteža – Budući da ovaj čaj može utjecati na hormonalnu ravnotežu i imati učinke poput estrogena na tijelu. Određeni se karcinom može pogoršati višakom estrogena, stoga razgovarajte sa svojim onkologom prije konzumiranja ovoga biljnog čaja.
 • Bolesti bubrega ili jetre – Određeni aktivni spojevi u kadulji mogu dugoročno negativno utjecati na jetru i bubrege, a uz prekomjernu potrošnju, pa ako imate prethodnu bolest slabosti jetre ili bubrega, čaj od kadulje može učiniti više zla nego dobro.

Nadamo se da razumijete kako čaj od kadulje može biti koristan za vaše zdravlje ali ujedno znate i moguće nuspojave.

Advertisement