Čaj od gaveza – Priprema – Ljekovitost – Cijena – Nuspojave

Redovita upotreba čaja od gaveza može pružiti niz zdravstvenih prednosti za vaš organizam, iako postoje neke nuspojave o kojima trebate razmisliti.

Šta je čaj od gaveza?

Advertisement

Čaj od gaveza se pravi od suhoga lišća biljke gavez, latinskog naziva Symphytum officinale. Lišće gaveza se koristi tisućama godina, kako u kineskoj tradicionalnoj medicini,a u Europi su grci koristilu ovu ljekovitu bljku kao lijeka. Danas se gavez i dalje upotrebljava u mnogim prirodnim lijekovima, iako se prvenstveno preporučuje za vanjsku upotrebu(najčešće na koži), a ne da se konzumira. Naglašavamo još jednom, da ne trebate niti smijete piti čaj od gaveza. Nakon pripreme čaja od gaveza, dopustite da se ohladi i zatim ga primjenite lokalno na dijelove tijela (kao oblog) radi olakšanja i ublažavanja određenih zdravstvenih problema.

Učinci i ljekovitost čaja od gaveza

Najvažnije zdravstvene prednosti čaja od gaveza uključuju sljedeće:

  • Ubrzava zacjeljivanje rana
  • Pomaže zacjeljivanju slomljenih kostiju
  • Smanjenje modrica i zaustavlja krvarenje

Čaj od gaveza sadrži visoku koncentraciju vitamina i minerala, uključujući kalcij, bakar, željezo, magnezij, kalij i cink, kao i vitamini A, E, C i razni B vitamini. Osim tanina, saponina i drugih antioksidansa, ovaj čaj može pomoći tijelu da inicira svoje iscjeliteljske procese i potiče zacijeljivanje rana. Mnogi ljudi su koristili obloge napravljene od čaja od gaveza kako bi ubrzali zacjeljivanja rana, ubrzali zarastanje slomljenih kostiju!

Hranjive tvari i antioksidanti u čaju čaše također pomažu u liječenju upalnih problema na tijelu.

Čaj od gaveza – Cijena i gdje kupiti

Suho lišće od gaveza možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili online shopovima koji su specijalizirani za prodaju raznih biljnih čajeva. Cijena čaja od gaveza zavisi mnogo od kvalitete i da li dolazi u obliku čajne mješavine.

Čaj od gaveza – Priprema

Ako želite sami pripremiti čaj od gaveza kod kuće, recept je vrlo jednostavan.

  • Dodajte 1 čajnu žličicu suhih listova gaveza u čajnik ili infuzor.
  • Biti će vam potrebno 250 ml prokuhale i vrele vode.
  • Prelijte vodu preko lišća u čajniku.
  • Dopustite da stoji najmanje 10 minuta.
  • Procijedite čaj i koristite na odgovarajući način – savjetujemo za primjenu na tijelu, nikako ga nemojte piti.

Čaj od gaveza – Nuspojave – Važno

Čaj od gaveza (i biljka ) je kontroverzan zbog potencijalne štete koju može učiniti jetri, kao i povećanje rizika od raka. Iako se te nuspojave najviše pojavljuju kod testiranja na životinjama pri vrlo visokoj koncentraciji ovog biljnog ekstrakta, uvijek biste uvijek trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije korištenja, osobito ako imate problema sa svojom jetrom ili neke bolesti jetre.

Advertisement