Čaj od Arnike – Ljekovitost – Priprema – Nuspojave

Čaj od arnike je ljekoviti biljni čaj čija se upotreba preporučuje samo lokalno – na koži kao oblog. Može da vam pomogne u rješavanju mnogih zdravstvenih problema.

Čaj od Arnike – Informacije

Advertisement

Čaj od arnike je ljekoviti čaj pripremljen od suhih cvjetova biljke Arnike, najčešća vrsta koja nosi znanstveni naziv (latinski naziv) Arnica montana. Ova biljka je povezana s suncokretima i veliki žuti cvjetovi ove biljke su nepogrešivi. I ako je ovo čaj nije namijenjen za unutarnju upotrebu (nemojte ga pitit) pod bilo kojim okolnostima. Jedan od aktivnih sastojaka, helenalin, ima potencijalno toksične i smrtonosne učinke ako se konzumira, pa se čaj od arnike nikada ne koristi oralno.

Čaj od Arnike – Ljekovite prednosti

Ljekovite prednosti čaja od arnike uključuju njegove učinke na smanjenje gubitka kose, upalu na koži, artritis i potencijalne infekcije ili stanja na koži. Budući da u ovom cvijetu postoje antibakterijski i antivirusni spojevi, poznato je da poboljšavaju snagu imunološkog sustava i smanjuju naprezanje na vašem sustavu od alergijskih reakcija. Kada se topikalno(kao oblog) primjenjuje na kožu, ovaj čaj može zaštititi od upalnih stanja, kao što je perut i može pomoći da se smanji gubitak kose. Slično tome, primjena ovog čaja na bolne zglobove i mišiće osigurava brzo protuupalno ublažavanje.

Kako pripremiti čaj od arnike?

Ljekoviti čaj od arnike možete napraviti jednostavno, budući da su sastojci dostupni u većini prodavnica zdrave hrane ili shopovima koji se bave prodajmo biljnih čajeva.

  • Korak 1 – Dodajte 1 žlica sušenog arnika cvijeta u čajnik.
  • Korak 2 – Neka voda prokuha i zatim naspite u čajnik
  • Korak 3 – Dopustite da se hladni 5 do 6 minuta, nakon toga procjedite.
  • Korak 4 – Pustite da se čaj od arnike ohladi prije primjene na kožu.

Čaj od arnike – Nuspojave

Kao i kod bilo koje biljke koja ima takve moćne ljekovite učinke, postoje i neke potencijalne nuspojave pri korištenju ljekovitog čaja od arnike.

  • Korištenje ovog čaja na oštečenoj koži ili otvorenoj rani može uzrokovati toksičnost i iritaciju
  • Pretjerana uporaba toga može također uzrokovati psorijazu i osip na koži

Kao što je spomenuto, ovaj se čaj rijetko konzumira i treba ga uvijek podvrgnuti pod nadzorom liječnika, s obzirom da pijenje čaja od arnike može uzrokovati bolove u trbuhu, povraćanje, proljev , vrtoglavicu i živčani poremećaji, među ostalim neugodnim učincima.

Advertisement