Bubrežne infekcije kod žena – Simptomi

Zbog ženske anatomije, žene su sklonije bubrežnim infekcijama. Jednostavna infekcija urinarnog trakta može postati jako komplikovana ako dođe do bubrega i uzrokovati mnoge posljedice.

Bubrežne infekcije kod žena

Šta uzrokuje bubrežne infekcije?

Advertisement

Simptomi se pojavljuju vrlo naglo, mjenjaju se iz dana u dan bez upozorenja. Večina je žena iznenađena kada im se postavi dijagnoza bubrežne infekcije ali one mogu nastati iz više razloga. Obratite pažnju na sljedeće:

 • Najčešći uzrok je kada se infekcija mokraćnog mjehura ne liječi kako bi trebala. Ponekad je to iz razloga što ne slijedite upute od liječnika. Mnoge žene pokušavaju da se samo-liječe što nikako nije dobra ideja. Postoji odgovarajući antibiotik za sve bakterije koje uzrokuju infekciju. Iz toga razloga je jako važno da posjetite liječnika kada imate infekciju mokraćnog mjehura i dobijete odgovarajuće antibiotike, da se ta infekcija nebi proširila do bubrega.
 • Zbog ženske anatomije, žene imaju tendenciju da su više skolone infekcijama. Jako je važna pravilna higijena kako bi se izbjegle infekcije. Prilikom higijene trebate biti jako oprezni jer možete te „eliminirati“ i dobre bakterije koje pomažu održavanju prirodne ravnoteže.
 • Policistični bubrezi mogu biti uzrok bubrežnih infekcija
 • Dijabetes je još jedan faktor koji trebate uzeti u obzir
 • Ako ste imali bubrežne kamence, to definitvino može biti uzrok bubrežnih infekcija
 • Ako je vaš imunitet oslabljen onda ste u riziku

Simptomi bubrežnih infekcija

Neobjašnjiv umor

Umor dolazi polako. Naravno, to je normalno imati dane kad se osjećamo umornije nego inače: za vrijeme menstruacije, kada imate migrenu … no kada je upitanju bubrežna infekcija vidjet ćete da vremenom postajete sve umorniji. A naćete olakšanje samo kada sjednete ili legnete.

 • Umor će biti progresivan, što znači da je svaki dan sve je gore, a vi nemate dane u kojima odjednom početi osjećati bolje.
 • To nije povezano sa stresom ili fizičkom aktivnosti

Različite vrste boli

Advertisement
 • Bubrežne infekcije najčešće uzrokuju nekoliko vrsta boli koje trebate prepoznati.
 • Bol na obje strane u abdomen.
 • Bol koja se ponekad javlja na preponama, a pritiskom na području pruža privremeno olakšanje.
 • Manaj bol u leđima, obično sa jedne strane
 • Povremene ali jake glavobolje

Promjene u urinu

 • Čest simptom bubrežnih infekcija je potreba da stalno idete u wc, tj učestalo mokrenje.
 • Promjena boje urina – urin postaje tamniji to je znak da ima krvi ili gnjoja u urinu.
 • Mokrenje postaje vrlo bolno

Temperatura

Samo promjena od nekoliko stepeni može biti znak da se u vašem tijelu nešto događa, posebno to može biti simptom infekcije. Ako imate povišenu temperaturu trebate se obratiti svom liječniku.

Gubitak apetita

Mnogo puta će vas ekstreman umor biti popraćen sa gubitkom apetita. Jednostavno ne žudite sa hranom. Ali ćete biti jako žedni.To je iz razloga što infekcija isušuje tijelo i potrebno je više tekućine vašem tijelu.

Ubrzan puls

Brzo kucanje srca ili tahikardija, je direktna posljedica groznice i infekcija. Tijelo reagira brzo na napad i to čini srce radi brže. To također doprinosi umoru.

Mučnina i povraćanje

Ako ste do faze kada imate mučninu i povraćanje, to je znak napredne bubrežne infekcije. Vi ćete početi imati probleme sa probavom, postajete netolerantni na određene namirnice. To može dovesti do više slabost, drhtanje, umor, i još mnogo toga …

Pokušajte da ne dopustite da se bubrežna infekcija ovako razvije. Obično možete prepoznati bubrežnu infekciju prilično rano ako imate vrućicu, umor, bol u donjem dijelu leđa, i krv u mokraći.

Važno je znati o bubrežnim infekcijama

Uvijek imajte na umu da će vaš liječnik propisati najprikladniji i odgovarajući tretman liječenja. Normalno antibiotici će biti potrebni za liječenje bubrežnih infekcija, ali bez obzira na to, uvijek slijedite savjete liječnika.

Jako je bitno da brinete za zdravlje svojih bubrega i da prepoznate bubrežne infekcije na vrijeme. Nemojte zaboraviti podjeliti ovaj članak sa vašim prijateljima. Hvala

Advertisement