Brzo mršavljenje uz limun, đumbir i chia sjemenke

Gubljenje kilograma ne mora da izazove osjećaj žrtvovanja, tuge ili frustracije. Nikad ne bismo trebali odustati od uživanja u hrani, izgladnjivati se ili brojati kalorije. Ono što trebamo jeste da naučimo kako ispravno balansirati obroke. Takođe bismo trebali biti upoznati sa diuretičnom i hranom za mršavljenje. Na taj način možemo da je dodamo našoj dijeti. U konačnici, ovakav način ishrane će nam pomoći da smršavimo.

Chia sjemenke – Foto:Pixabay

U ovom članku želimo da vas upoznamo sa tri prirodna sastojka koja će vam pomoći da se riješite masnih naslaga. Takođe, imaju svojstva diuretika i poboljšavaju metabolizam.

Na ovakav način, moći ćemo korisititi više energije. Koristeći više energije, lakše ćemo izgubiti željenu težinu. Ti sastojci su limun, đumbir i chia sjemenke.

Gubljenje kilograma na zdravi način

Advertisement

Na dijete za gubljenje kilograma obično reagujemo na par načina. To može biti stres, frustracija, osjećaj krivnje, razdražljivost ili cijela lista nekih drugi osjećaja. Ovo se dešava jer nam svaka dijeta za mršavljenje govori da moramo reducirati kalorije kako bismo izgubili kilograme. Ili nam govore da se moramo izgladnjivati i odustati od svih vrsta ukusne hrane.

Da bismo uspješno održali dijetu postoji nešto što moramo zapamtiti: moramo promijeniti naše shvatanje dijete. Onda, našu dijetu trebamo promijeniti u seriju zdravih i dobrih navika.
Ovo možemo primjeniti svakodnevnom životu, ne samo našoj dijeti. Na ovakav način možemo uživati u balansiranoj i ukusnoj dijeti. Kako god, imate ćete i prostora da se počastite svako malo.

Da biste izgubili kilograme vašoj dijeti morate dodati i hranu sa svojstvima za mršavljenje. Prateći ovakav način ishrane vrlo brzo i uz malo truda ćete smršaviti a pri tom nećete morati u potpunosti odustati od određene hrane.

Hrana za mršavljenje

Postoji li hrana koja nam pomaže da izgubimo kilograme? Ako postoji, zar i ona nema kalorije?

Da, postoji i da, ima kalorije, ali naše tijelo treba više energije da probavi hranu nego što nam ta hrana zapravo daje energije.

Da dodamo, takva hrana ima i ljekovita svojstva. Može nam pomoći da brže i lakše gubimo kilograme.

Limun

Limun je namirnica koja najviše pospješuje mršavljenje. Ovo voće ima alkalna, pročišćavajuća i antioksidirajuća svojstva. Kada pokušavamo da izgubimo kilograme, limun pomaže da probavimo i eliminišemo veliku količinu masti. Takođe se bori protiv zadržavanja tečnosti i daje osjećaj sitosti. Ovo je dobro zato što reducira iskušenje da nešto prezalogajimo. Svaki dio limuna je iskoristiv. Ovo uključuje unutrašnjost i koru. Zbog ovoga, preporučujemo vam da upotrebljavate samo organski limun. Tako ćete znati da limun ne sadržava nikakve pesticide, vosak ili druge hemikalije.

Đumbir

Advertisement

Ova egzotična namirnica ima pikantan i osvježavajući okus. Takođe ima svojstva ubrzavanja metabolizma. Takvo svjstvo đumbira ga čini neophodnim ukoliko želimo smršaviti. Mnogo ljudi je sklono debljanju jer imaju spor metabolizam. On se može ubrzati vođenjem dijete i vježabnjem. Kako god, đumbir je namirnica koju moramo uvesti u ishranu kako bismo postigli željene rezultate. Đumbir takođe reguliše nivo šećera u krvi i dopušta nam da prirodno kontrolišemo apetit.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su odlična namirnica za mršavljenje. Dopuštaju nam da gubimo kilograme na prirodan način. Chia sjemenke pomažu našim crijevima i bore se protiv konstipacije. Kako god, dobro je imati čisto debelo crijevo. Ove sjemenke nam pomažu u smanjivanju abdominalnih nadimanja tako da naša crijeva drže stvari u pokretu. Chia sjemenke su takođe pune proteina, vlakana i antioksidativnih jedinjenja. Sve ove karakteristike čine chia sjemenke odličnom namirnicom za jesti. Da bismo dobili najbolje rezultate, trebali bismo ih natopiti par sati prije jela.

Recept za mršavljenje uz limun, đumbir i chia sjemenke

Sastojci

 • 1 organski limun, sočan
 • 1 supena kašika (14 g) chia sjemenki
 • Jedna serija svježe naribanog đumbira ili supena kašika (2.5 g) đumbir u prahu
 • 2 šolje (400 ml) vode
 • Stevia kao zaslađivač (po želji)

Priprema
Da biste napravili ovaj napitak, pratite korake:

 • Noć prije chia sjemenke stavite u 2 šolje vode.
 • Naredni dan pomješajte chia sjemenke sa sokom limuna i đumbirom.
 • Za veću korist, možete ubaciti i malo limunove korice. Ovaj dio limuna ima mnogo hranjivih materija koje sok i unutrašnjost nemaju.
 • Dodajte steviu da zasladite napitak ako želite.

Kada piti ovaj napitak?
Kada ste umješali napitak i ima glatku teksturu spreman je za piti. Ne biste ga trebali piti tokom cijelog dana nego pratiti ovakav raspored:

 • 1/3 napitka za vrijeme doručka
 • 1/3 napitka sredinom jutra
 • 1/3 napitka sredinom popodneva

Možete ga piti 15 dana zaredom. Ovakav režim treba biti ponovljen svaka tri mjeseca.

Advertisement