Brzo hodanje za mršavljenje – prednosti i iskustva

Vježba je nešto što bismo svi voljeli raditi. Ali, zapravo, stvaranje navike za izlazak van i brzo hodanje za mršavljenje je sasvim druga stvar. Razlog je vjerojatno da je iznenada promjena utvrđene rutine komplicirana. Zamjenom junk hrane za uravnoteženu prehranu i vježbu potrebna je snaga volje. Ali, prije svega, to zahtijeva ustrajnost.

Brzo hodanje – Foto:Pixabay

Besmisleno je ispuniti svaki mali detalj nove rutine u prvih nekoliko tjedana, a zatim se vratiti na stari sjedeći stil života.

U stvarnosti, brzo hodanje za mršavljenje je mnogo lakše nego što se čini. Ne morate uložiti u luksuznu teretanu ili sprave za mršavljenje. Želite li znati što vam je stvarno potrebno? Samo jedna stvar: HODANJE.

Ako ste umorni od nagomilanih dodatnih masnoća i sve ste pokušali, ali ne možete skinuti ove masnoće sa trbuha, pravo je vrijeme za brzo hodanje. Morate ukloniti višak kilograma ne samo u jednom području, već i cijelom tijelu kako bi se prilagodile manjim veličinama.

Zbog čega biste trebali hodati? Pješačenje, brzo hodanje je aerobna vježba, što znači da većina vaših mišića je aktivan. Ist toga razloga kada brzo hodate trošite mnogo kolorija i ujedno ćete održati, poboljšate zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sistema.

Tko može smršaviti sa brzim hodanjem?

Advertisement

Medicinski je dokazano da je siguran i zdrava način mršavljenja za svakoga. Bilo da su ljudi koji su navikli na vježbu ili oni koji nikada nisu učinili nikakvu fizičku aktivnost u svom životu.

Ipak, preporučujemo da posjetite liječnika kako biste potvrdili stanje zdravlja. Na taj može vas upozoriti na neke probleme radi kojih možda nebi smijeli se baviti brzim hodanjem ako želite smršaviti. Recimo neki respiratorni i srčani problemi.

Koliko često trebate brzo hodati?

Trebali biste postupati u skladu s vašim fizičkim stanjem. Ako ste već dugo vremena obavili vježbu, izbjegavajte dugo udaljavanje. Počnite s hodanjem kratkim intervalima (između 10-15 minuta) pri umjerenoj brzini.

Ili možete početi šetnjom dva puta tjedno i polako se povećavati. Ključ je nastaviti s rutinom.

Upotrijebite mjerač

Pedometar je posebno dizajniran za mjerenje broja koraka poduzetih tijekom šetnje, osim mjerenja brzine, udaljenosti i ritma.

To služi kao poticaj za nas kada postavimo cilj. Kao što je, povećavajući broj i brzinu koraka napravljenih u jednom danu kako bi ste smršavili.

Na kraju dana to će vam reći koliko koraka ste napravili i količinu kalorija koje ste potrošili. Također ćete znati je li sljedeći put potreban više brzog hodanja kako biste postigli svoj cilj.

Prednosti brzog hodahodanja

 • Poboljšava imunološki sustav, štiti nas od bolesti.
 • Ubrzava metabolizam, pomažući nam da izbjegnemo pretilost.
 • Jača kosti. Na taj način izbjegavate prijelome i pomaže sprečavanje osteoporoze.
 • Poboljšava cirkulaciju i jača srce.
 • Sprječava stres, tjeskobu ili depresiju zbog proizvodnje endorfina.

Brzo hodanje – Preporuke

 • Nakon što posjetite liječnika, postavite cilj koji je realan i nemojte se previše naprezati.
 • Pod bilo kojim okolnostima ne prestajte hodati. Ako ne možete jedan tjedan tržati rutinu brzog hodanja, organizirajte raspored i uspostaviti male ciljeve.
 • Koristite udobnu odjeću i obuću.
 • Nemojte zaboraviti se zagrijati prije nego počnete sa brzim hodanjem za mršavljenje.
 • Pazite na svoju prehranu, smanjite unos masnoće i stavite zdravu praksu u prehrambenu naviku.
 • Održavajte dobar položaj: ravno leđa, kontrahirani trbuh i opuštene ruke.
 • Kontrolirajte disanje. Udahnite i izdahnite prema ritmu hodanja.

Brzo hodanje za mršavljenje – Iskustva

Ako brzo hodate barem 30 minuta dnevno i pazite na svoju prehranu, mogli biste smršaviti skoro 10 kilograma u 4 mjeseca. Neke osobe su uspijele da smršave i do 4 kg mjesečno kada su se pridržavale rutine brzog hodanja.

Advertisement