Bolovi u peti – Prirodni lijekovi koji mogu pomoći

Osnovni uzrok bola u petama je Plantar Fasciitis, poznat i kao sindrom mamuze, a predstavlja upalu tkiva koje se proteže od pete do palca. Ovu upalu karakteriše osjećaj bockanja i oštar bol u peti ili tabanu tokon stajanja i hodanja. Bol je najintenzivniji ujutro i smanjuje se tokom dana.

Med

Bol se naročito povećava nakon dužeg stajanja.

Plantar fasciitis može imati ogroman uticaj na Vaš svakodnevni život. Zato je potrebno ukloniti simptome pomoću ovih 10 jednostavnih domaćih ljekova:

Advertisement

• Zamotajte stopalo u aluminijumsku foliju i preko toga obujte pamučnu čarapu. Ponovite postupak jednom do dva puta mjesečno da biste se izborili sa ovim problemom.
• Pomiješajte jednu supenu kašiku meda sa 50 ml joda i tome dodajte jednu čajnu kašiku kuhinjske soli. Ova smjesa je dovoljna za 5 tretmana. Dobro pomiješajte i nanesite na pamučni komad odjeće i zatim na taban. Osigurajte oblogu komadom celofana i ostavite preko noći, kako bi imala jači efekat. Ujutro pokušajte sa oblogom da hodate oko 15 minuta, a zatim je uklonite.
• Još jedan način da se riješite bola jeste da stavite soli u lanenu vrećicu i zagrijete na peći. Stavite toplu oblogu na stopalo uveče i ostavite dok se ne ohladi. Ovaj tretman treba ponavljati tokom 10 dana.
• Stavite jednu čajnu kašiku meda na list kupusa i stavite na taban. Ostavite da djeluje preko noći, a ujutro isperite toplom vodom. Tretman treba ponoviti tri puta.
• Usitnite jednu mrkvu i celofanom pričvrstite za bolno mjesto na stopalu. Osigurajte oblogu zavojem i ostavite preko noći. Ukoliko osjetite golicanje, znači da tretman djeluje. Tek nakon nekoliko tretmana riješićete se bola u stopalu.

• Izmrvite 4 analgina i 4 aspirina i pomiješajte ih sa 100 ml joda. Ostavite smjesu da odstoji 24 sata i zatim je stavite na stopalo.

Ukloniti bol možete i tako što ćete lagano i ujednačeno tapkati stopalom od pod nekoliko puta. Na ovaj način poboljšavate protok krvi i proizvodnju kalcijuma. Pored toga, pokušajte lagano trljati stopalom o tepih kako biste podstakli cirkulaciju i umanjili bol.
• Uzmite nekoliko svježih listova bokvice i okrenute gornjom stranom stavite na bolno mjesto. Kada se osuše, zamijenite ih novim listovima. Nakon 4 dana, bol će nestati.
• Obujte pamučnu čarapu u koju ste stavili rendanu crnu rotkvu. Ostavite da djeluje tokom noći. Ujutro isperite stopalo toplom vodom. Ponovite tretman tri dana zaredom i bol će se značajno smanjiti.
• U slučaju neizdrživog bola, koristite obloge od krompira. Dobro operite krompir, narendajte ga zajedno sa korom i stavite u čarapu. Obujte se i zamotajte stopalo celofanom kako biste spriječili tečnost iz krompira da iscuri van. Ponovavljajte proceduru 7 do 8 dana i mijenjajte oblogu svaki dan. Osim toga, možete staviti i kriške svježeg krompira u čarapu ispod stopala i pritisnuti ih stopalom.

Advertisement