Bolovi koje ne trebamo ignorisati

Postoji niz signala koje nam tijelo šalje i zbog kojih ne bi trebali paničimo. Međutim, ima i onih koje nikako ne biste smjeli ignorirati, jer mogu ukazivati na ozbiljne probleme. Bol koji u nekom trenutku možete osjetiti upozorava da je u tijelu nešto krenulo kako ne treba. Obično vrlo brzo shvatimo o čemu se radi. Ipak, ako se bol iznenada pojavi a traje duže nego obično, možda je vrijeme da odete liječniku.

Bolovi

Stručnjaci upozoravaju na nekoliko vrsta boli koje ne biste smjeli ignorirati:

Bol u prsima

Advertisement

Kad bi ljudi bolje razumjeli suptilne znakove koje šalje srce mogli bi da izbjegnu niz ozbiljnih problema. Studije su pokazale da žene osjećaju veći broj različitih simptoma srčanog udara nego muškarci. No postoje tri univerzalna upozorenja da nešto nije kako treba, a osjećaju ih i muškarci i žene. To je bol u grudima koji ne prolazi, gubitak daha i bilo kakav bol u gornjem dijelu tijela koja se prije nije javljao i nema logično objašnjenje za njegovu pojavu. Osjetite li bilo koji od ova tri simptoma odmah nazovite liječnika – ne čekajte.

Jaka glavobolja

Vjerojatno je riječ o migreni. Međutim, ako nije propracena drugim simptomima migrene, iznenadna glavobolja može signalizirati i da postoji aneurizma u mozgu. Ovo nenormalno proširenje bilo koje žile, najčešće aorte u mozgu može procuriti ili pukne, što zahtijeva hitnu intervenciju. Pucanje aneurizme može izazvati ozbiljno oštećenje mozga.

Oštar bol sa strane

Čini li vam se kao da vas nešto ozbiljno boli s desne strane trbuha, mučno vam je i imate temperaturu? Možda je došlo do upale slijepog crijeva. Kod žena je druga mogucnost cista jajnika. Ciste obično nisu opasne i nestanu same od sebe, no ako dođe do pucanja uzrokuju snažnu bol. U oba slučaja čeka vas hitan kirurški zahvat. Ne uklonite li upaljeno slijepo crijevo ono može puknuti. Problematičnu cistu također treba odmah izvaditi, jer u roku od nekoliko sati može omesti dotok krvi u jajnike.

Bol u leđima i ukočenost prstiju

Ako ste nedavno kopali u vrtu ili nosili namještaj, svalite krivnju za bol u leđima na ove aktivnosti. Ali, ako bol ne prestaje možda bi trebali ići fizijatru. Možda se uklještio živac u kralježnici. Ne odete li liječniku i riješiti problem, prijeti vam trajno oštećenje živca.

Bol u nozi i oticanje

Zglob vam je posebno osjetljiv na određenom mjestu, vidljivo natečen, crven i povišene temperature. Možda imate duboku vensku trombozu. Poznatije i kao krvni ugrušak. Ne masirajte područje niti pokušavajte riješiti bol dužim hodanjem. Ukoliko se ugrušak oslobodi otplovicu kroz vene i može završiti u plućima te zaustaviti dotok kisika. Odmah posjetite liječnika. Pregled CT-om ili ultrazvukom pokazace da li je riječ o venskoj trombozi. Bolujete li od ovog stanja trebalo bi da uzmete terapiju uz pomoc koje biste rastopili ugrušak.

Advertisement