Bol u donjem dijelu leđa – Prirodni lijekovi

Lumbago ili bol u donjem dijelu leđa, koji može biti prouzrokovan mnogim razlozima, koji se tiču muskulature, ligamenata, nervnog sistema i diska kralježnice. Napadi lumbaga, uz koje obično ide bol, ukočenost i/ili smanjena pokretljivost koja može potrajati i nekoliko dana ili se čak može pretvoriti u hronični poremećaj koji značajno može uticati na kvalitetu života osobe koja ima lumbago. Ovo je dovoljan razlog da objasnimo moguće uzroke i prirodne lijekove za lumbago, uključujući i lijekove koji mogu spriječiti pojavu lumbaga.

Ružmarin

Koji su mogući uzroci lumbaga?

Advertisement

Lumbago može biti prouzročen od strane nekoliko faktora, a neke ćemo spomenuti ispod:

 • Mišićna napetost
 • Abnormalna zakrivljenost kičme (lordoza, skolioza)
 • Bolest bubrega
 • Spinalna diskus hernija
 • Artritis i osteoartritis
 • Stres i pojačane emocije
 • Zatvor i problemi unutar tijela (koji utiču na leđa)

Ako se vaše zdravstveno stanje glede lumbaga ne popravi u roku od 3 dana, važno je da se posavjetujete sa doktorom, jer sam lumbago može biti naznaka nekih drugih bolesti. Doktor vrlo lako može da utvrdi da li se radi o lumbagu korištenjem rendgenskih zraka.

Prehrana za vrijeme upale

Dok patite od napadaja lumbaga, važno je da jedete uravnoteženo i da izbjegavate hranu koja pogoršava upalu, kao što su mliječni proizvodi, bijeli šećer, crveno meso i prerađena brašna. Umjesto toga, vaša dnevna prehrana treba da smanjuje upalu, to jeste da su sastojci prehrane sljedeći:

 • Prirodnih sokova od voća i povrća (mrkva, repa, celer…)
 • Crvena paprika
 • Chia sjemenke
 • Orašasti plodovi
 • Zeleni čaj
 • Đumbir
 • Ananas
 • Papaja
 • Brokoli

Lokalno povišenje temperature

Lumbago sporije kada je hladno, te ga zbog toga trebate grijati sa dekom ili fabričkom vunom i upotrebom dosta tople vode.

Još jedna opcija jeste da nanesete sprej namijenjen za ovo, direktno na pogođeno područje, te tako polako povećavate temperaturu do granice podnošljivosti, naravno pazite se opekotina. Sprej nanosite od jedne strane do druge 2 do 4 minute. Ovo će biti dosta efektivnije ako se sprej nanosi dok sjedite.

Važno je imati na umu da se ovo treba izbjegavati ako imate bedreni živac ili možda čak ako imate ili ste nedavno imali kilu.

Biljke koje pomažu

Medicinske biljke koje smanjuju upalu, daju tijelu minerale i čiste ga su preslica i saparina. Dnevnu dozu od jedne litre pripremajte od obje biljke. Dodajte nešto limunovog soka i malo smeđeg šećera. Ovaj napitak pijte kroz čitav dan.

Obloge od gline

Glina je odličan, jeftin i jednostavan lijek za bilo koji tip upale. Oblogu pravite tako što ćete pomiješati toplu vodu sa zelenom ili crvenom glinom sve dok ne napravite kremu koju možete nanijeti, bez da ona jednostavno sklizne sa vas. Napravite je tako da ostane kompaktna i da se ne pomjera sa područja na koje je nanesete.

Ovo pokrijte komadom odjeće ili tkaninom ili debelom fabričkom vunom, te tako osigurajte toplotu. Ostavite da tako stoji bar pola sata, ali neće vam škoditi ni ako stavite kao oblogu za cijelu noć. Kada odete da skinete oblogu, ona će biti potpuno suva.

Glina će upiti sve otrove i toksine, smanjiti natečenost, ali i dati vašem tijelu bitne minerale.

Arnika

Arnika je biljka koju koriste atlete da spriječe ili liječe povrede. Možemo je pronaći u mnogim ekstraktima, kremama, homeopatijama, a i mnogim drugim. Možete kombinovati površinsku i oralnu upotrebi.

Ako se odlučite za homeopatiju, koristite Arniku Montana 9 CH i postavite tri male loptice ispod jezika, tri puta dnevno, između obroka, napitaka i dobićete jak ukus mentola.

Ružmarin i ocat

Ružmarin pomaže kod poboljšavanja cirkulacije, pa tako masaža od ruzmarina može biti od velike pomoći. Možemo je napraviti čak i boljom tako što ćemo nešto ružmarina staviti u ocat(jabukovo sirće) i ostaviti da stoji neko vrijeme, te onda koristiti za masažu.

Terapija sa posudom

Ova tehnika je veoma stara i koristila se u Tradicionalnoj Kineskoj medicini. Sastoji se od korištenja određenog oblika porculanske posude koja stvara efekat vakuuma tako što se lijepi za tijelo, i približava kožu i mišiće sebi, te tako otvara pore i pomaže kod cirkulacije limfe.

Na taj način ova terapija smanjuje otok i pomaže u smanjivanju bola, već u roku od 10 do 15 minuta. Iako možete ići na terapije kod profesionalaca, istina je i da možete kupiti set ovakvog posuđa i raditi tretman sami kod kuće.

Advertisement