Bobice bazge – ljekovitost i prirodni sirup

Jedan od zaboravljenih ljekova iz prirode su bobice bazge (zove). Najnovija medicinska istraživanaj su potvrdila da ove ljekovite bobice sadrže tvari koje jačaju naš imunološki sistem i pomažu da se bori protiv virusa koji izazivaju gripu i prehladu. Mnogi travari smatraju da bobice bazge su najbolje sredstvo za jačanje imunološkog sustava.

Bobice bazge

Bobice bazge – Foto:Pixabay

Bobice bazge imaju jaka antioksidansna svojstva i već stoljećima se koriste u narodnoj medicini. Koriste se za liječenje prehlade, gripe, rana (kada se primjenjuju lokalno), pokazale su se dobre u liječenju herpes simplex virusa.

U nekim slučajevima ove ljekovite bobice se koriste za njegu kože jer su pune bioflavonoida, što igra jako važnu ulogu za našu kožu. U kombinaciji sa antioksidantnim svojstvima i vitaminom A, čine bobice zove dobrim u sprečavanju bora i poboljšava izgled vaše kože.

Da li su bobice bazge(zove) otrovne?

Advertisement

Većina vrsta bobica bazge su jestive (nisu otrovne) kada su ubrane zrele a zatim kuhane. Tada ih možete jesti bez problema. Ali važno je napomenuti da moraju biti kuhane ili od njih napravljen neki prirodan prirpavaka kao što je sirup, čaj ili džem. Preporuka je da se kuhaju jer tako se poboljšava okus a ujedno su lakše za probavu.

Važno je napomenuti da bobice bazge možete osušiti na sunucu i tako uživati u njihovim zdravstvenim prednostima tokom cijele godine.

Sada vam predstavljamo recepte pomoću kojih možete napraviti sirup, džem ili čaj od bobica bazge(zove).

Prvo što možete napraviti jeste čaj od sušenih bobica bazge. Jednu žilicu suhih bobica od bazge stavite u šolju punu vode(200 -250ml). Neka stoji 12 sati, nakon toga podgrijte i popijte prije doručka. Ovaj čaj je odličan za one koji imaju problema sa stolicom.

Sirup od bobica bazge – Recept

Potrebni sastojci:

 • Pola šolje sušenih bobica bazge
 • 3 šolje vode
 • 1 šolja sirovog meda
 • Pola šoljice jabukovog sirćeta

Način pripreme:
Napunite lonac sa sušenim bobicama i vodom. Stavite na vatru i neka kuha 30 minuta. Skinte sa vatre, neka se malo ohladi i zatim zgnječite. Procjedite (koristite gazu) i dobivenu tekućinu spremite u staklenku. Dodajte med i dobro promješajte. Nakon toga dodajte jabukovo sirće. Ovaj sirup čuvajte u frižideru i možte stajati do šest mjeseci.

Uzimajte jednu kašićicu ovoga sirupa od bobica bazge dnevno. Ako vam se nesviđa okus možete ga uzimati uz čašu vode. Ovaj sirup je prriodan lijek za gripu,alergiju i astmu.

Ovdje imamo recept za još jedan sirup od bobica bazge koji će vam pomoći u jačanju imuniteta.

Potrebni sastojci za ovaj sirup od bobica bazge su:

Advertisement
 • ⅔ šalice sušenih bobica bazge
 • 3 ½ šalice vode
 • 2 žlice svježeg ili sušenog korijen đumbira
 • 1 žličica cimeta u prahu
 • ½ žličice klinčića (može i klinčić u prahu)
 • 1 šalica sirovog organskog meda.

Način pripreme sirupa:
1. U lonac dodajte sušene bobice bazge, vodu,đumbir,cimet i klinčić (nemojte dodavati med)
2. Stavite na vatru, prekrijte i neka kuha od 45 minuta do jednog sata. Na laganoj vatri. Nakon kuhanja bi se smjesa trebala smanjiti za pola. Nakon toga ohladite i zgnječite bobice pomoću kašike ili nekog trugog pomagala. Dobivenu tekućinu ulijte kroz cjedilo u staklenku.
3. Nakon toga u staklenku dodajte med i dobro promješajte.

To su tri koraka koja su vam potrebna da bi napravili ovaj sirup. Čuvajte ga u hladnjaku. Preporuka je da ovaj sirup koristite za jačanje imuniteta a možete uzimati po jednu žilicu dnevno.

Ako imate gripu ona uzimati po jednu žilicu sirupa od bobica bazge svakih 4 sata.

Sok od bobica bazge – Recept

Potrebni sastojci:

 • 5 kilograma bobica bazge
 • 2 kilograma šećera
 • 1 litar vode
 • 1 vrećica konzervansa
 • Kora od jednog organskog limuna
 • 5 do 10 klinčića (ko želi)

Način pripreme soka od bobica bazge:
Odvojice bobice od petiljki, stavite ih u lonac i prelijte ih sa vodom. Držati na laganoj vatri dok ne zavrije. Nakon toga skinite sa vatre, dodajte šećer, limunovo koru sitno narezanu i klinčić. Vratite na vatru i neka kuha (ključa) 10 minuta. Nakon toga, maknite sa vatre, neka se malo ohladi i već možete sipati u staklene boce. Ovako pripremljen sok od bobica bazge se razređuje sa vodom.

Bobice bazge – Zaključak

Nadamo se da smo vam pokazali kako možete iskoristiti bobice bazge kao lijek i kako da napravite ukusan sok i sirup. Još jednom napominjemo bobice bazge nisu otrovne ako su zrele i kuhane. Važno je da i kada koristite sušene bobice, uvijek koristite vrelu vodu.

Advertisement