Biljka stevija – zdrava zamjena za šećer

Stevija ne sadrži kalorije, ne povećava šećer u krvi i ne uništava zube. Za početak, dosta razloga da izbacite šećer iz prehrane i zamijenite ga zdravijom alternativom.

Stevia rebaudiana

Što je stevija?

Advertisement

Stevija je biljka zelenih listova (stevia rebaudiana), poznata kao,, sladak list Paragvaja ”. Stevija na različite načine doprinosi općem zdravlju, što narodi Paragvaja, Bolivije i Brazila znaju već stoljećima. Oni najčešće koriste ovu biljku kao prirodan lijek protiv žgaravice. Danas je, međutim, znanost otkrila kako sve stevija doprinosi zdravom organizmu.

1. Stevija je korisna za osobe s predijabetes ili dijabetesom.

Za razliku od šećera i drugih umjetnih sladila, stevija ne povećava razinu šećera u krvi tako da ne izaziva inzulinsku reakciju u organizmu. Baš suprotno, stevija u stvari povećava toleranciju na šećer, što je čini idelanim zaslađivačem za osobe s predijabetes ili dijabetesom.

2. Stevija je dobra za srce jer stabilizira krvni tlak.

Stevija je dobra za srce jer pomaže smanjiti povišen krvni tlak. U jednoj studiji, sudionici su uzimali ili 250mg ekstrakta stevije ili placebo tri puta dnevno u razdoblju od godinu dana. Kod skupine koja je uzimala ekstrakt stevije došlo je do znatnog smanjenja i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka u roku od tri mjeseca.

3. Stevija je korisna za pretile osobe.

Skupina istraživača je ispitivala da li konzumiranje užine koja sadrži steviju u usporedbi s užinom koja se sastoji od drugih šećera prije jela ima ikakav utjecaj na ukupan unos hrane i osjećaj sitosti nakon toga. Rezultati su pokazali da su sudionici koji su konzumirali steviju unosili manje hrane tijekom ručka i večere nego skupina koja je uzimala kristal šećer. Osim toga, užina s kristal šećerom sadržavala je 203 kalorija više od užine sa stevijom. Istraživači su zaključili da uporaba stevije umjesto kristal šećera predstavlja uspješnu strategiju za kontrolu unosa hrane i smanjenje ukupnog unosa kalorija, čime se potiče smanjenje tjelesne težine i masti u organizmu.

4. Stevija je dobra za kosti.

Za razliku od šećera, koji izaziva osteoporozu, stevija doprinosi zdravlju kostiju. Jedan japanski metoda za liječenje osteoporoze stevijom koji je prijavljen kao patent pokazuje da ovaj zaslađivač može pomoći pri boljoj apsorpciji kalcija u organizmu i doprinese većoj gustoći kostiju. Japanski istraživači su ispitivali kako stevija pozitivno utječe na jačinu kostiju kada se koristi kao ljekovita biljka u jednoj studiji na kokošima. Studija je otkrila da je kod kokoši koje su jele hranu obogaćenu stevijom došlo do znatnog smanjenja lomljenja ljuske jaja. Farmeri su prvo kokošima davali dodatni kalcij ali to nije utjecalo na ljuske njihovih jaja jer apsorpcija kalcija nije mogla pratiti proizvodnju jaja. Međutim, farmeri su onda kokošima dali steviju u prahu. Rezultati su pokazali da je apsorpcija kalcija znatno poboljšana, uz postotak lomljenja ljuski od samo 2 do 3 posto, i to bez smanjenja proizvodnje jaja.

5. Stevija doprinosi zdravlju zuba.

Studije govore da postoji značajna veza između periodontalne bolesti i mineralne gustoće kostiju. Ako se izuzmu lomovi, periodontalna bolest i gubitak zuba obično su prvi znaci slabljenja kostiju. Jedna studija provedena na Njujorškom sveučilištu u Buffalu zaključila je da žene poslije menopauze s osteoporozom imaju 86 posto više šansi da dobiju periodontalni bolest od onih koje nemaju osteoporozu. A što je uzročnik broj jedan kvarenja zubi i periodontalne bolesti? Šećer! Pošto stevija ne sadrži šećer, automatski predstavlja bolju alternativu za vaše zube. Osim toga, stevija sprječava razvoj stereptokokusa mutans, bakterije koja je odgovorna za nastanak naslaga na zubima.

Advertisement