Bijela rotkva kao lijek – Zdravstvene prednosti

Bijela rotkva ima mnoge zdravstvene prednosti koje uključuju prevenciju raka, jači imunološki sustav, nižu upalu i poboljšanu probavu. Nadalje, pomaže u jačanju kostiju, detoksikaciji tijela, poboljšanju zdravlja dišnog sustava i od velike pomoći za mršavljenja.

Bijela rotkva, Daikon – Foto:Pixabay

Šta je bijela rotkva – Daikon?

Advertisement

Bijeka rotkva je vrsta bijele, zimske rotkvice koja raste prvenstveno u jugoistočnoj i istočnoj Aziji. Odlikuje se velikim, brzo rastućim lišćem i dugim, bijelim korijenom. Tehnički se smatra krumpirom i stoga ima mnoge prednosti u lišću. Također je pohvaljen za sadržaj hranjivih tvari u korijenu, koji se obično koristi u prehrani i jede kao povrće u Japanu, Kini i drugim azijskim zemljama kao dio njihove kuhinje.

Bijela rotkva se uobičajeno koristi u obliku kockica kao sastojak u juhama, salatama, kariju, jelima od riže i raznim začinima, dok se lišće često konzumira kao tipično kao zelena salata. Sok od bijele rotkve se najčešće prodaje kao zdrav napitak za mnoge bolesti.

Impresivne zdravstvene prednosti bijele rotkve, uključujući nisku razinu masnoća i visoki sadržaj hranjivih tvari, čine ga vrlo traženim sastojkom u mnogim namirnicama. Nadalje, zdravstvene prednosti bijele rotkve su poznate već generacijama.

Zdravstvene prednosti bijele rotkve

Pogledajmo bolje zdravstvene prednosti ovoga povrća:

Poboljšava zdravlje dišnog sustava

Kombinacija antibakterijskih i antivirusnih aktivnosti s ljekovitim svojstvima bijele rotkve i njegovog soka čine ga idealnim za liječenje respiratornih problema. Višak sluzi u respiratornom traktu može zahvatiti bakterije i dopustiti im da se razvijaju. Sok od bijele rotkve ne samo da izbacuje sluz, nego također eliminira bakterije i druge patogene, održavajući vaš dišni sustav zdravim.

Poboljšava probavu

Advertisement

Pokazalo se da sok od bijele rotkve posjeduje slične enzime kao i oni u ljudskom probavnom traktu, uključujući amilazu i esterazu. Ovi enzimi mogu učiniti vašu probavu učinkovitijom za složene ugljikohidrata, proteina i masti. To može spriječiti zatvor i povećati učinkovitost hranjivih tvari u crijevima.

Detoksikacija tijela

Bijela rotkva je odavno poznat kao diuretik po prirodi, što znači da stimulira mokrenje. To pomaže u održavanju bubrega čistim i da funkcionisu na visokoj razini stimulirajući eliminaciju viška toksina, masti, pa čak i vode kroz mokrenje.

Sprječava rak

Bijela rotkva ne samo da ima visok sadržaj hranjivih tvari, već posjeduje i određene antioksidacijske fenolne spojeve za koje se pokazalo da smanjuju različite vrste raka, osobito želuca. Nitrosamin je specifičan spoj koji se nalazi u njemu i koji sprječava razvoj mnogih tvari koje uzrokuju rak.

Jača imunološki sustav

Visoka koncentracija vitamina C u bijeloj rotkvi čini ga idealnim za vaš imunološki sustav, jer potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica. To pomaže ubrzati zacjeljivanje i popravak stanica i tkiva u cijelom tijelu. Lišće bijele rotkve je najbogatiji izvor vitamina C, pa ako želite pojačati zdravlje, konzumirajte salatu od lišća bijele rotkve sa sokom od bijele rotkve!

Dijeluje protiv upala

Istraživanja su pokazala da protuupalni spojevi koji se nalaze u soku od bijele rotkve, njegovom korijenu i lišću mogu značajno smanjiti upalu u cijelom tijelu. To pomaže pojačati zdravlje srca i smanjuje rizik od razvoja artritisa. Također tretira giht i olakšava nelagodu i bol od ozljeda i napetih mišića.

Poboljšava zdravlje kostiju

Kao i većina drugog povrća, bijela rotkva je bogat izvor kalcija, koji je neophodan za zdravlje kostiju. Ako ste u opasnosti od razvoja osteoporoze ili počinjete osjećati bol povezanu s starošću, dodavanje bijele rotkve i kalcija u vašu prehranu svakako može poboljšati vaše stanje i usporiti proces prirodnog starenja.

Mršavljenje

Konzumacija bijele rotkve, ispunjava vas i osigurava tijelu esencijalne hranjive tvari, bez značajnog povećanja broja kalorija ili unosa masti u vašoj svakodnevnoj prehrani. To je zbog svoje niske kalorijske i kolesterolske prirode, u kombinaciji s visokim sadržajem vlakana i hranjivih tvari, što ga čini savršenim kao dijeta za mršavljenje.

Briga o koži

Ulje bijele rotkve je relativno rijetko, ali se može nanijeti izravno na kožu radi djelovanja protiv starenja. Slični rezultati se također javljaju kada se bijela rotkva normalno konzumira. Antioksidativna svojstva povrća pomažu u sprječavanju djelovanja slobodnih radikala, koji su štetni nusproizvodi staničnog metabolizma. Možete spriječiti bore, poboljšati sjaj kože, povećati cirkulaciju u koži, pa čak i smanjiti pojavu mrlja i starosti.

Upozorenje: Postoje dokazi da ljudi, koji imaju žučni kamenac, trebaju izbjegavati konzumaciju bijele rotkve i drugh vrsta rotkvica. Osim toga, nije općenito poznat kao alergen i općenito se smatra zdravim za svakoga.

Izvori:
https://www.jircas.affrc.go.jp/english/publication/jarq/24-4/24-4-273-279.pdf
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf073123c
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2418066/

Advertisement