Bepanthen krema – za šta se koristi i kako pomaže

Bepanthen krema je popularni proizvod za njegu kože koji se često koristi za hidrataciju i zaštitu kože. Aktivni sastojak u Bepanthen kremi je dekspantenol, koji se u koži pretvara u pantotensku kiselinu, poznatu i kao vitamin B5. Pantotenska kiselina igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože.

bepanthen krema

bepanthen krema

Bepanthen krema se obično koristi za sljedeće svrhe:

Advertisement
 • Hidratacija kože: Krema pomaže održavati kožu hidratiziranom, sprječavajući suhoću i perutanje. To je posebno korisno za suhu ili osjetljivu kožu.
 • Njega osjetljive kože kod beba: Bepanthen krema često se koristi za njegu osjetljive kože kod novorođenčadi i dojenčadi, posebno za prevenciju pelenskog osipa. Može se nanositi na područje pelene kako bi se stvorila barijera između kože i vlage.
 • Njega suhih usana: Krema se može koristiti za hidrataciju i zaštitu suhih i ispucalih usana.
 • Njega iritirane kože: Bepanthen krema može pomoći umiriti iritiranu kožu nakon manjih opeklina, ogrebotina ili uboda insekata.
 • Njega tetovaža: Krema se također koristi za njegu svježih tetovaža kako bi se pomoglo ublažiti iritaciju i očuvala boja tetovaže.

Bepanthen krema sastav

Bepanthen krema sadrži kao aktivni sastojak dekspantenol, koji se pretvara u pantotensku kiselinu (vitamin B5) kada se apsorbira u kožu. Pantotenska kiselina igra ključnu ulogu u zdravlju kože i njezinoj obnovi.

Osim dekspantenola, Bepanthen krema također sadrži druge sastojke koji podržavaju hidrataciju i zaštitu kože. Sastav Bepanthen kreme može varirati ovisno o zemlji i proizvođaču, ali ovo su neki od uobičajenih sastojaka:

 • Dekspantenol (provitamin B5): Aktivni sastojak koji se pretvara u pantotensku kiselinu u koži i pomaže u obnovi i hidrataciji kože.
 • Vazelinsko ulje (parafinum liquidum): Vazelinsko ulje djeluje kao barijera na koži, zadržava vlagu i sprječava gubitak vlage.
 • Cetilni i stearilni alkohol: Ovi sastojci su emulgatori koji pomažu u stvaranju stabilne teksture kreme.
 • Lanolin alkohol: Lanolin alkohol je prirodni sastojak koji pomaže u hidrataciji kože.
 • Bademovo ulje: Bademovo ulje također doprinosi hidrataciji kože i daje kremi dodatnu mekoću.
 • Bijeli vosak (cera alba): Bijeli vosak također djeluje kao emulgator i pomaže kremi da zadrži svoju konzistenciju.

Sastav Bepanthen kreme može se razlikovati ovisno o proizvodu i proizvođaču. Prije upotrebe, uvijek pažljivo pročitajte deklaraciju proizvoda kako biste bili sigurni da nemate alergije na neki od sastojaka.

Bepanthen krema način primjene

Bepanthen krema je popularna krema koja se često koristi za hidrataciju i zaštitu suhe i oštećene kože. Evo osnovnih koraka za primjenu Bepanthen kreme:

 • Priprema kože: Prije nego što nanesete Bepanthen kremu, operite ruke temeljito kako biste izbjegli unošenje bakterija na kožu. Ako se krema koristi na oštećenoj koži, kao što su ogrebotine ili manje rane, preporučuje se čišćenje tih područja blagim antiseptikom i sušenje.
 • Nanos kreme: Izvadite malu količinu Bepanthen kreme na čiste prste. Ovisno o području koje tretirate, možda će vam trebati samo mala količina. Ravnomjerno nanesite kremu na kožu laganim masažnim pokretima. Pripazite da ne nanosite previše kreme; obično je potrebna tanka, ravnomjerna prevlaka.
 • Njega oštećenih područja: Ako koristite Bepanthen kremu za njegu oštećenih područja kože, kao što su pelenski osip kod beba ili opekline od sunca, nanesite je na čistu i suhu kožu. Kod pelenskog osipa, nanesite tanki sloj kreme nakon svake promjene pelena.
 • Redovita upotreba: Za najbolje rezultate, koristite Bepanthen kremu redovito. Možete je nanositi nekoliko puta dnevno ili prema uputama na pakiranju. Nastavite koristiti kremu dok se koža ne oporavi.
 • Opća hidratacija: Bepanthen krema također se može koristiti kao opća krema za hidrataciju suhe kože, posebno tijekom hladnih zimskih mjeseci. Nanesite je na suhu kožu po cijelom tijelu prema potrebi.
 • Izbjegavajte kontakt s očima: Pazite da krema ne dođe u kontakt s očima, nosom ili ustima. Ako se to dogodi, isperite to područje vodom.
 • Pratite upute: Slijedite upute na pakiranju ili upute svog liječnika ili farmaceuta ako vam je krema propisana za određeni medicinski problem.

Bepanthen krema je općenito dobro podnošljiva i sigurna za upotrebu na različitim tipovima kože, ali uvijek je dobro provjeriti upute i konzultirati se s liječnikom ako imate bilo kakvih zabrinutosti ili pitanja.

Bepanthen krema za bebe

Bepanthen krema je popularan proizvod za njegu kože i često se koristi za njegu osjetljive kože kod beba. Evo kako se Bepanthen krema koristi za njegu beba:

Pelenski osip

Bepanthen krema je posebno korisna za prevenciju i liječenje pelenskog osipa kod beba. Kako biste je koristili, slijedite ove korake:

 • Pri svakoj promjeni pelena, pažljivo operite i osušite bebinu stražnjicu.
 • Nanesite tanki sloj Bepanthen kreme na čistu i suhu kožu, posebno na područja koja su sklona iritaciji od pelena.
 • Pripazite da ne nanosite previše kreme; tanki sloj bit će dovoljan.
 • Ponavljajte postupak pri svakoj promjeni pelena kako biste spriječili nastanak pelenskog osipa.

Za kožu beba

Advertisement
 • Suha koža: Bepanthen krema također se može koristiti za hidrataciju suhe kože kod beba. Ako primijetite da je koža vaše bebe suha ili ljuskava, nježno nanesite malu količinu kreme na ta područja. Ponavljajte prema potrebi.
 • Iritacija kože: Ako primijetite da je koža vaše bebe iritirana od trenja, kao što je to slučaj s naborima na vratu ili između nogu, možete koristiti Bepanthen kremu kako biste umirili i zaštitili ta područja.
 • Opća upotreba: Bepanthen krema je sigurna za opću upotrebu na bebinoj koži. Možete je koristiti za hidrataciju ili zaštitu od vjetra i hladnoće.

Važno je napomenuti da je Bepanthen krema obično dobro podnošljiva i rijetko uzrokuje nuspojave. Međutim, svako dijete može reagirati drugačije, pa uvijek pratite reakciju vaše bebe na proizvod i prestanite ga koristiti ako primijetite bilo kakve znakove iritacije ili alergijske reakcije.

Prije nego što koristite Bepanthen kremu ili bilo koji drugi proizvod na koži vaše bebe, preporučuje se da se posavjetujete s pedijatrom, posebno ako imate bilo kakvih zabrinutosti ili ako je vaša beba sklonija kožnim problemima.

Bepanthen krema – Moguće nuspojave

Bepanthen krema obično se smatra sigurnom za upotrebu i rijetko izaziva nuspojave. Međutim, kao i kod bilo kojeg proizvoda za njegu kože, mogu postojati iznimke, iako su nuspojave obično blage i prolazne.

Moguće nuspojave Bepanthen kreme uključuju:

 • Blaga iritacija: Kod nekih ljudi može doći do blage iritacije ili osjećaja peckanja nakon primjene kreme, posebno ako se koristi na oštećenoj koži. Ovo je obično privremeno i prolazi nakon nekoliko minuta.
 • Alergijske reakcije: Iako su rijetke, moguće su alergijske reakcije na sastojke u Bepanthen kremi. Alergijske reakcije mogu uključivati crvenilo, svrbež ili oticanje kože. Ako primijetite bilo kakve alergijske simptome nakon primjene kreme, prestanite je koristiti i konzultirajte se s liječnikom.
 • Pogoršanje stanja: Kod nekih osoba može doći do privremenog pogoršanja stanja kože nakon početka korištenja Bepanthen kreme, posebno ako se koristi za liječenje pelenskog osipa. Ovo se obično smatra normalnom reakcijom kože na promjenu proizvoda, ali ako se pogoršanje stanja nastavi ili ako ste zabrinuti, obratite se liječniku.

Važno je napomenuti da se Bepanthen krema obično koristi za liječenje osjetljive kože, uključujući kožu novorođenčadi. Međutim, kao i kod bilo kojeg proizvoda, uvijek je važno slijediti upute za upotrebu i pažljivo pratiti reakciju kože.

Ako primijetite ozbiljne nuspojave ili ako ste zabrinuti zbog reakcije kože, obratite se svom liječniku ili pedijatru. Ako vaše dijete razvije teške alergijske simptome, kao što su otežano disanje ili oticanje lica, odmah potražite medicinsku pomoć, iako su takve reakcije izuzetno rijetke.

Advertisement