Batat – Slatki krompir – zdravstvene prednosti i recepti

Unatoč svom imenu, slatki krompir (Batat) zapravo ne pripada istoj obitelji kao i krompir, čak ni blizu. Krompir spada u gomolje, slatki krumpir je korijen. Postoji mnogo vrsta slatkoga krompira, gdje bora varira od bijele, žute, narančaste pa sve do ljubičaste. Tako nemojte se iznenaditi ako pronađete negdje u trgovini slatki krompir koji je žute ili narančaste boje.

Batat - Slatki krompir

Batat – Slatki krompir – Foto:Pixabay

Prehrambene vrijednosti slatkog krompira – bata

Advertisement

Slatki krompir, posebno onaj izražene boje je jako bogat beta-karotenom. Također je odličan izvor vitamina C, B2, B6, E i biotina (B7).

Kada govorim u mineralima, sadrži mangan, folnu kiselinu, bakar,kalij i željezo. Također sadrži pantotensku kiselinu ili vitamin B5 i bogat je biljnim vlaknima.

Slatko krompir (Batat) – Zdravstvene prednosti

Slatki krompir je odličan izvor biljnih proteina sa vrlo niskokaloričnom vrijednošću. Za razliku od drugog korijenastog povrća, sadrži vrlo malo šećera i ustvari je jako dobar regulator šećera u krvi. To je jedan od razloga što se slatki krompir preporučuje dijabetičarima.

Prirodni antioksidans – za slatki krompir je utvrđeno da sadrži veliku količinu antioksidansa, što ga čini pogodnim sa borbu protiv upalnih problema kao što su astma, artritis, giht.

Dijabetes – ovaj vlaknasti korijen je pogodan za prehranu dijabetičara, jer je vrlo dobaro regulira razinu šećera u krvi, pomaže stabilizirati i snižava inzulinsku rezistenciju.

Zdrav probavni trak – zbog značajne količine dijetalnih vlakana, posebno kada se jede sa korom, pomaže zdravlju probavnog trakta, olakšava zatvor, a također pomaže u sprečavanju raka debelog crijeva.

Emfizem – Pušači i osobe koje pasivno udišu dim duhana trebaju redovno konzumirati namirnice bogate vitaminom A. Nedostatak ovoga vitamina može izazvati zdravstvene probleme sa plućima.

Fetalni razvoj – zbog visokog sadržaja folne kisaline koja je potrebna za razvoj fetalnih stanica i tkiva, preporuka je trudnice redovno konzumiraju slatki krompir tokom trudnoće.

Imunološki sustav: Redovita konzumacija slatkog krompira jača imunološki sustav

i razviti otpornost na infekcije.

Bolesti srca: Konzumiranje ovoga korijena bogatog kalijem pomaže u sprečavanju srčanog i moždanog udara. Također pomaže u održavanju ravnoteže tekućine i elektrolita u tjelesnim stanicama, kao i normalan rad srca i krvni tlak.

Grčevi mišića: Nedostatak kalija može uzrokovati mišićne grčeve i veću osjetljivost na ozljede. Neka slatki krompir bude redovan dio vaše prehrane ako se vježbate. Odličan je za sprečavanje pojave grčeva.

Stres: Kada smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava, zbog čega je razina kalija u tijelu smanjuje.Slatki krompir je prepun kalija a to pomaže u rebalansu vitalnih minerala, pomaže u normaliziranju otkucaja srca. Zauzvrat šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu.

Slatki krompir za ljepotu i njegu

Skuhajte slatko krompir. Zatim ga ostavite da se ohladi i zgnječite ga. Dodajte žilicu meda, izmješajte i nanesite na svoje lice. To je savršena maska za njegu kože lica. Ako imate masnu kožu u ovu masku dodajte malo soka od limuna.

Nakon kuhanja nikada nemojte bacati vodu u kojoj je se kuhao slatki krompir. Ta voda je bogata hranjivim tvarima koje možete da iskoristite za njegu kože. Vodu možete koristiti kao tonik za njegu kože.

Ako imate suhe i ispucale pete, koristite mlaku vodu od slatkoga krompira da bi riješili ovaj problem.

Slatki krompir kupovina – Korisni savjeti

Kada kupujete slatki krompir (Batat) pokušajte pronaći tamnije sorte. Tamnija boja je znak da sadrži više karotena.
Odaberite slatko krompir koji je tvrd i nema nabora. Izbjegavate onaj koji ima zelenu boju ili zelene tačkice jer to označava prisutnost toksičnih tvari kao što je solanin.

Slatki krompir čuvajte na otvorenom, u hladnom i tamnom prozračnom mjestu i nesmije biti zamotan u plastične vrećice. Tako može stajati i do dest dana.

Možete pripremati slatki krompir isto kao i obični krompir. Kora sadrži najviše hranjivih sastojaka, pa ako ste u mogućnosti pokušajte da ga pripremate sa korom. Samo dobro očistit koru sa nekom četkom za čišćenje povrća.
IZVORI:

Sweet Potato (Ipomoea batatas [L.] Lam) – A Valuable Medicinal Food

Nutritional potential of two leafy vegetables

Breeding research in sweet potato

Advertisement