Autoimune bolesti – Šta trebate znati

Iako autoimune bolesti često znaju postati i kronične, oni kojima se dijagnosticira neka od ovih bolesti ne bi trebali da gube nadu. Postoji mnoštvo načina pristupanja koji vam mogu pomoći da razumijete ove bolesti i da poboljšate kvalitetu vašeg života.

Autoimune bolesti

Veliki broj autoimunih bolesti je potpuna misterija za modernu medicinu. Čak ni danas, ne znamo zašto imuni sistem napada ćelije u sopstvenom tijelu i vodi ih do tačke na kojoj ih uništava.

Bolesti kao što su multipla skleroza, Crohnova bolest i reumatoidni artritis su neki ozbiljni primjeri ovakvih bolesti.

U velikom broju slučajeva, nastoji se da se utvrde genetske predispozicije, iako faktori koji se tiču okoline i negenetskih predispozicija mogu da dođu u pitanje.

Ljudi, koji žive u svijetu u kojem su ovakve bolesti opasnost na dnevnoj bazi, imaju jako nizak kvalitet života.

Ovo su bolesti koje postaju hronične i u isto vrijeme napadaju različite dijelove tijela. Jedan od primjera jeste i lupus.

U ovom članku, govorimo o 5 stvari koje trebate znati, ako želite da saznate nešto više o autoimunim bolestima i da ih bolje razumijete.

Ako ste patite ili možda znate nekoga ko pati od navedenih bolesti, nemojte imati strah od saznanja i otkrića koja bi vam mogla pomoći da kvalitet života podignete na veći nivo.

Uzroci autoimunih bolesti

Najprije, važno je znati da genetika zaista igra ogromnu ulogu u svemu ovome. Interakcija između okruženja i nekih gena može otkriti bolest i prije nego što se ona manifestuje na različite načine. Ipak, to niko ne može da tvrdi s tačnošću od 100%.

Ova teorija je bazirana na crijevnoj propustljivosti. Ovo je abnormalnost u ovim organima koja dozvoljava da se dio antigena prenosi iz unutrašnjosti tijela u krvotok.

Ovdje se pokreće i imuni sistem i u ovome pronalazi ono što doživljava kao “neprijateljsko tkivo”, a zapravo su naši organi, te u tom trenutku počinje proces uništavanja istih.

Sve više i više bolesti su povezane s autoimunim sistemom

Činjenica da je sve više i više slučajeva povezano sa autoimunim sistemom ne znači da je i broj onih koji boluju od neke autoimune bolesti veći.

Ovo samo znači da postoji mnogo više naprednih metoda koje koristimo da otkrijemo neku bolest, koju smo do nedavno smatrali alergijom ili slično. Evo nekih stvari koje su se promijenile, a odnose se na identifikovanje ovih bolesti:

 • Danas, mi razumijemo da ove bolesti podrazumijevaju velike zdravstvene probleme. Neophodno je da se svim pacijentima da pristup stručnom osoblju s kojim bi mogli razgovarati u slučaju eventualnih kriza i problema.
 • Nauka nam danas daje bolje načine za razumijevanje autoimunih bolesti i procesa koji do njih dovode. Trenutno proučavamo slabosti i simptome povezane s velikom grupom ovih bolesti.
 • Mnoga djeca danas dobijaju adekvatnu ranu dijagnozu kako bi se autoimune bolesti liječile čim je prije to moguće.

Tipovi autoimunih bolesti

Autoimune bolesti

dijelimo u dvije grupe:

 • Sistemske bolesti su bolesti koje ne napadaju samo organe već i čitav niz organa, što se dešava u slučaju celijakalija i amiotrofične lateralne skleroze.
 • Lokalizirani sindromi: Odnose se na samo jedno tkivo. Ovo tkivo može biti dermatološko, hematološko ili endokrinološko. Među ovima pronalazimo i Hashimotov tireoiditis i kolitis.

Liječenje autoimunih bolesti

Kao što smo prethodno spomenuli, za većinu ovakvih bolesti trenutno ne postoji lijek. Radimo s bolestima o kojima trebamo učiti da bi došli do rješenja, ali i kod kojih je neophodno obratiti se profesionalcima.

Zbog toga je važno saznati sve dostupne informacije o odnosu prema ovakvim bolestima:

 • Ublažite simptome adekvatnim tretmanima.
 • Čuvajte vaše organe i njihove funkcije, a u to ubrajamo unutrašnje organe, jetru i kožu. Krucijalno je da se borimo da održimo integritet i kvalitetu života koliko god je to moguće.
 • Isprobajte nove tretmane i uvijek budite sigurni da ste saznali sve novosti, medicinske napretke i otkrića koja se tiču vaše bolesti.

Zapamtite da niste sami

Život s bolestima kao što je lupus ili multipla skleroza nije jednostavan za pacijente, ali je još teže njihovim porodicama. Evo nekih stvari koje trebate imati na umu:

 • Kako biste preživjeli ove teške životne prepreke važno je da vašu bolest liječite uz pomoć više medicinskih pristupa.
 • Dodatno, medicinski tretman definitivno treba uključiti i psiho-socijalni tretman. Trebate znati i da niste sami, te da postoje mnoge grupe podrške koje vam mogu pomoći, ali koje vas prije svega razumiju.
 • Grupe podrške su od ključne važnosti u ovakvim slučajevima. One nam također pomažu i da bolje razumijemo bolest. Ove grupe vam pomažu da otkrijete nove perspektive i slučajeve kao što je vaš. Iznad svega, one vam također pomažu da nastavite s vašim napretkom i tretmanima.

Iako je život s njima veoma težak, ove bolesti mogu imati i drugačiji efekt, u smislu da nas natjeraju da vodimo ispunjeniji i zdraviji život, da se više brinemo o sebi i da nas natjeraju da se borimo za sebe, svoj život i svoje dostojanstvo. Zapamtite da niste sami.

Nauka pokušava da pronađe načine i da pomogne svima kojima je pomoć potrebna.