Atletsko stopalo – Simptomi – Slike – Prirodno liječenje

Prvo što vam trebamo odgovoriti jeste šta je atletsko stopalo? Atletsko stopalo je u osnovi gljivična infekcija epiderme stopala. Također se naziva Tinea Pedis. To je uzrokovano zbog nekoliko vrsta gljivica, ali uglavnom dermatofita. Obično, infekcija se širi na površini kože i između nožnih prstiju, ali s vremena na vrijeme, također se pojavljuje u sa strana stopala kao i na dnu stopala. Atletsko stopalo je češća kod muškaraca nego kod žena. Utvrđeno je da se ta infekcija lako širi u fitness centrima, svlačionicama i javnim kupatilimo. Unatoč prefiksu “Atletsko” u svom imenu, ova infekcija može utjecati na bilo koga. U nedavnoj procjeni, otkriveno je da će oko sedamdeset posto stanovništva imalo atletsko stopalo u nekome trenutku života.

Atletsko stopalo može uzrokovati osjećaj peckanja, zapaljenja i upalu na koži. Ujedno to su neki od glavnih simptoma. Trichophyton je naziv određene gljivice koja pripada dermatofitetima koji uzrokuju atletsko stopala. Ova gljiva obično zarazi gornji sloj kože kad je vlažan, nadražen i topa. Razni osjećaj svrbež su redoviti simptomi ove bolesti.

Drugi su simptomi atletskog stopala su

  • Guljenje kože (jako sitno, vidjet ćete na slikama ispod)
  • Ispucala koža i pojava mjehurića
  • Upala i otekline

S vremena na vrijeme infekcija se također širi na koljena, pazuha, prepone i laktove. Glavni uzroci atletsko stopala je nošenje vlažnih čarapa i nošenje obuće koja nema dobar protok vazduha što uzrokuje savršene uvjete za razvoj gljivica.

Liječenje atletskog stopala obavlja liječnik opće prakse, podiatrist ili ljekarnik. Osnovna njega uključuje čuvanje i čišćenje kože tako da gljivice se nemogu razvijati. Drugi aspekt ljekovitog tretmana uključuje redovito korištenje kretma protiv gljivica. S vremena na vrijeme, nekada liječnih propiše uzimate tableta koje dijeluje protiv gljivica flukonazola, itrakonazola i terbinafina također može pomoći kod liječenja atletskog stopala.

Atletsko stopalo – Slike

Advertisement

Da bi lakše prepoznali da li imate atletsko stopalo, nadamo se da će vam fotografije/slike ispod pomoći u tome.

Atletsko stopalo – Prirodni lijekov i liječenje

Postoji nekoliko prirodnih lijekova koji bi vam mogli pomoći u liječenju atletskog stopala. Ti prirodni lijekovi uključuju sljedeće.

Ulje čajevca za liječenje atletsko stopala

Ulje čajevca dugo se koristi u Australiji kako bi se liječile gljivične infekcije kože, Jedan je od najčešće korištenih i najučinkovitijih prirodnih lijekova za atletsko stopalo. Pripremite otopinu vode i octa uzimanjem jednog dijela octa i 1/4 dijela vode i natapajte noge u toj mješavini oko 30 minuta. Zatim nartrljajte stopala sa sodom bikarbonom i dobro isperite. Nakon toga koristite ulje čajeva i sa njim namasirajte stopala sa obzirom da ima antifugalna svojstva. Kukuruzni škrob također je djelotvoran da se uključi u ovaj tretman za liječenje atletskog stopala.

Atletsko stopalo – Odabir obuće

Advertisement

Izbor obuće igra vrlo važnu ulogu jer obuća nebi samo trebala biti udobna, već bi trebale imati i dobar protok vazduha tako da nema zadržavanja valge oko stopala. Također, svakodnevno koristite puder za stopala koji će vam pomoći u smanjenju vlage oko stopala. Ako je moguće, odaberite obuću napravljenu od prirodnih valkana, jer nude veću fleksibilnost obući i stopalima.

Atletsko stopalo – Čist čarape

Što je više moguće, uvijek nosite čiste čarape. Treba ih prati u visokokvalitetnom detrdžentu za pranje, po mogućnosti toplom vodom, bez klica i prašine. Obavezno nosite svježi par čistih čarapa svaki dan.

Koristite izopropilni alkohol

Kad god osjećate da vam noge postaju suhe i da se koža ljušti ili ako koža počne pucati, nanesite i vlažite noge s izopropil alkoholom. Pomaže u brzom rješavanju ovog poremećaja na koži.

Koristite češnjak za liječenje atletskog stopala

Zgnječite i pomijšajte par češnji češnjaka a zatim utrljajte češnjak na kožu stopala. U roku od 3-4 dana, suha mrtva koža će se oljuštiti i svrab će prestati. Ovo je najučinkovitiji i najdjelotvorniji lijek za atletsko stopalo.

Atletsko stopalo – Koristite losion i krema

Uvijek možete kupiti neke kreme i losione za njegu stopala. To može pomoći u sprječavanju svrabe i sušenja kože na stopalima, što će vam pomoći u sprječavanju atletskog stopala. Pokušajte prati noge pomoću sapuna i to dva puta dnevno.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u liječenju atletskog stopala ako ga već imate, a onima koji nemaju ovu gljivičnu infekciju, da će pomoći u prevenciji.

Advertisement