8 neprijatelja kvalitetnog sna

Mekani madrac, jastuk i ljubimci u spavaćoj sobi su neke od osnovnih pogrešaka zbog kojih se budite umorniji nego kad ste legli! Ispravite sljedećih 8 pogrešaka i probudite se vedri i puni elana za predstojeći dan.

Spavanje

Spavate na mekanom jastuku

Iako možda umorni maštate o tome da spustite glavu na mekan jastuk, u stvarnosti, mekani materijali neće prijati vašem vratnom dijelu. Idealan jastuk treba držati kralježnicu pravom iu jednoj ravni.Ukoliko vam glava i vrat propadaju u jastuku, bolovi u vratu su neizbježni, naročito ako spavate sa strane. Osobama koje spavaju na strani preporuča se viši jastuk koji će popuniti praznine između glave i ramena.

Spavate u sobi bez roletni

Svjetlo je neprijatelj dobrog sna! Ukoliko ima previše svjetla u sobi teško ćete zaspati, a lako probuditi. Nabavite masku za oči ili tamnije roletne u prostoru gdje spavate, predlažu liječnici, jer kvalitetan san ne utječe samo na raspoloženje već i na ostale zdravstvene procese.

Spavate u prostoriji koja je previše topla ili hladna

Temperatura preko 23 stupnjeva i ispod 12 otežaće proces uspavljivanja, ali buđenja. Liječnici predlažu da je idealna tempertura oko 18 stupnjeva jer ubrzava metabolizam.

Spavate na sintetičkim materijalima

Satenske spavaćice, posteljina i prekrivači mogu izgledati lijepo, ali spavanje u ovim materijalima povećava temperaturu tijela tijekom spavanja. Kao rezultat, dobit ćete buđenje u znoju. Liječnici predlažu da uvijek spavate u pidžamama, spavaćicama od pamuka i prirodnih materijala jer će koža disati i održat ćete prirodnu temperaturu tijela.

Spavate na starom, tvrdom ili previše mekom madracu

Od trenutka kada kupite madrac, računajte da će vam trajati od pet do deset godina, ovisno o kvaliteti, vaše težine i vremena koje ste proveli spavajući na njemu. Ukoliko vaš madrac ima veliko ulegnuće kada legnete ili sjednete na njega, velika je vjerojatnost da ćete se probuditi s bolovima u leđima. Nažalost, ne postoji idealan madrac. Ukoliko je previše mek, bolovi u leđima su neizbježni, ali to ne znači da treba izabrati tvrd koji također može biti loš za kralježnicu. Nabavite navlaku za madrac ili neku prostirku koja će se prilagoditi vašoj kralježnici, predlažu doktori.

Gledate TV, računalo ili koristite telefon prije spavanja

Plava svjetlost koju emitiraju moderni uređaji aktiviraju vaš mozak i on ne dobiva signale da treba da se uspava. Ukoliko dobijete poruku ili mejl u toku noći, iako su vam oči zatvorene, svjetlost dopire do kapaka i stimulira živčani sustav i mozak da vas probudi. Najbolje jeo staviti telefon u nekoj drugoj sobi u kojoj ne spavate. Ukoliko vam je telefon neophodan, onda ga smanjiti i okrenite i neka bude što dalje od vašeg kreveta. Isto važi i za TV! Isključite ga sat vremena prije nego što planirate krenete u krevet kako biste dali svom mozgu šansu da se odmori.

Spavate s ljubimcima

Čak 63 posto osoba koje spavaju pored ljubimaca bude se lošijeg raspoloženja i umorniji, pokazalo je jedno istraživanje. Ukoliko živite s ljubimcima pripremite im udobno mjesto za spavanje što dalje od vašeg kreveta.

Koristite jastuk samo za glavu

Ako spavate na leđima, stavite jedan ispod koljena kako bi poboljšali svoj položaj. Ukoliko spavate sa strane, stavite jedan jastučić ispod pazuha kako bi podržao rame i jedan između nogu kako bi kralježnica bila prava.
Izvor:lisa