10 simptoma nedostatka Vitamina D

Vitamin D je topljivi nutrijent koji, zajedno s drugim vitaminima i mineralima, pomaže u regulaciji funkcije vaših glavnih sustava. Dobivate ga prirodno kada izlažite kožu sunčevim zrakama, iako se može naći i kod određenih namirnica i dodataka. Poznato je po bitnosti za apsorpciju kalcija i fosfora, dva minerala koji čuvaju vaše kosti i zube snažnim. Vitamin D je bitan za vaše mišiće, mozak, srce i druge organe čija dobra funkcija jamči visoku kvalitetu života.

Nedostatak vitamina D – Krvni pritisak

Problem je u tome što kada ne unosite dovoljno Vitamin D u organizam, može potaknuti neke simptome i zdravstvene probleme koji imaju tendenciju da se pogoršaju kada se ne rješavaju na vrijeme.

Zbog toga je važno znati prepoznati nedostatak vitamina D i poduzeti potrebne mjere za poboljšanje njegove apsorpcije svaki dan.

Simptomi nedostatka Vitamina D

Advertisement

Slabost mišića i kostiju

Vaši mišići i kosti su slabiji kada su razine vitamina D značajno smanjene.

To je zato što izaziva neravnotežu u magnezijskim razinama, što je još jedan temeljni mineral za održavanje mišića i kostiju jakim i zdravim.

Depresija

Advertisement

Niska razina Vitamin D povezana je s tendencijom da patite od razdražljivosti, depresije i nagle promjene raspoloženja. Vitamin D je uključen u izlučivanje nekih hormona, tako da nedostatak može utjecati na vaše mentalno zdravlje.

Upala i bol

Kao i mnoge druge bitne hranjive tvari, vitamin D je uključen u kontrolu upalnih procesa tijela, pomažući vam da izbjegavate probleme kao što su osjetljivost na bol ili poremećaje zglobova.
Niska razina može povećati rizik od stvarnja ovih problema, što može dovesti do kronične boli.

Problemi sa zubima

Kao što smo već rekli, nedostatak vitamina D sprječava vašu apsorpciju i korištenje kalcija u zubima, povećavajući rizik od infekcija i propadanja zubi ili gubitka. Pored problema s upalom, može dovesti do simptoma poput crvenila, iritacije i krvarenja desni.

Visoki krvni tlak

Jedna stvar koja treba uzeti u obzir kada se poveća krvni tlak je bilo koji mogući nutritivni nedostatak koji je povezan s visokim krvnim tlakom.

Iako je ovaj kardiovaskularni poremećaj uzrokovan višestrukim čimbenicima, nedostatak vitamina D može pridonijeti komplikacijama.

Umor

Slaba apsorpcija vitamina D može utjecati na tjelesno i mentalno djelovanje, stvarajući snažan osjećaj umora. Često se osoba može osjećati pospano i nesposobna za obavljanje svakodnevnih zadataka koje obično obavljaju.

Povećanje težine

Budući da je vitamin D topljiv u mastima, ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost trebaju je apsorbirati Vitamin D u većim količinama. Smanjene razine mogu komplicirati metaboličku aktivnost, što otežava održavanje zdrave težine.

Astma

Nedostatak vitamina D povezan je s teškoćama u liječenju astme, jer je povezan s lošom funkcijom pluća. Adekvatna apsorpcija vitamina D pomaže u kontroli problema s astmom jer blokira proteine koji stvaraju upalu u plućnim tkivima.

Visoki kolesterol

Među mnogim funkcijama ovog vitamina u vašem tijelu je njegov odnos s uklanjanjem lošeg kolesterola (LDL) iz krvotoka. Osoba koja ne održava odgovarajuću razinu vitamina D više je izložena riziku od problema s visokim kolesterolom.

Prehlada i gripa

Kada imate nisku razinu vitamina D, to utječe na proizvodnju protutijela vašim imunološkim sustavom, što će vam vjerojatno pridonijeti prehlada i gripi. Budući da nemate dovoljno protutijela vrlo lako možete dobiti upalu grla, začepljen nos.

Intestinalni problemi

Pitanja s apsorpcijom masti mogu se povezati s nedostatkom vitamina D, što pak utječe na razvoj crijevnih problema.
Bitno je poboljšati apsorpciju vitamina D ako imate sljedeće:

  • Osjetljivost na gluten (celijakija ili ne-celijakija)
  • Crohnova bolest
  • Upalne bolesti crijeva
  • Prekomjerno znojenje

Uz nisku apsorpciju Vitamina D mogu se pojaviti hormonske promjene koje uzrokuju simptome kao što je pretjerano znojenje.

Često je da osoba koja ne unosi i nema dovoljno Vitamina D doživljava prekomjerno znojenja, osobito na glavi.

Jeste li primijetili bilo koji od ovih simptoma? Ako sumnjate da imate nedostatak Vitamina D, pokušajte povećati konzumaciju hrane koja ga sadrži i također se malo više izlagati suncu.
Imajte na umu da uvijek trebate biti oprezni pri sunčanju jer zrak sunca mogu imati štetne učinke nakon dugotrajne i nezaštićene izloženosti.

Advertisement