10 namirnica koje treba izbjegavati tokom trudnoće

Veoma je važno jesti dobro i zdravo tokom trudnoće. Pomoći će vam da vi i vaša beba budte zdravi. Stoga bi trebali izbjegavati neke namirnice za dobrobit oboje. Te namirnice treba izbjegavati zbog sadržaja ili načina pripreme. Smjernice u ovom članku pomoći će vam da sigurno planirate obroke tokom trudnoće. Zdrava prehrana je važna tokom trudnoće ali razumijevanje kako unos hrane utiče na majku i dijete jednako je važno za trudnice. Prema nedavnoj studiji žene s lošom prehranom prije trudnoće češće rađaju prijevremeno u odnosu na žene koje imaju zdraviju prehranu. Voće, povrće, meso i drugi dodaci prehrani dobar su izvor vitamina, minerala i drugih hranjivih materija koje su važne i za majku i za dijete, ali postoje određene vrste voća i povrća koje je dobro izbjegavati tokom trudnoće.

Papaja – Foto:Pixabay

Sljedeće su najviše izbjegavane namirnice tokom trudnoće:

Advertisement

Voće i povrće

Neoprano voće i povrće: Povrće i voće koje nije oprano uopšte treba izbjegavati u potpunosti, jer oni mogu sadržavati parazite kao što je toksoplazma. Ovaj parazit uzokuje toksoplazmozu koja je štetna za bebu. Stoga je preporučljivo očistiti povrće i odrezati područja koja su oštećena.
Papaja: Istraživanja pokazuju da su potpuno zrele papaje sigurne, a treba izbegavati nezrele i poluzrele papaje jer ima lateks koji može uzrokovati kontrakcije maternice. To nije sigurno za trudnoću.
Ananas: Ananas je bogat izvor bromelaina koji možda neće biti siguran tokom trudnoće. Također može uzrokovati alergijske reakcije ili želučane tegobe, kao što je proljev. Stoga je dobro izbjegavati unos ananasa tokom trudnoće.

Meso, perad i morski plodovi

Advertisement

Sirovo meso: Tokom trudnoće treba izbjegavati sirovo ili nekuhano meso/perad/morske plodove. Sirovo meso se može kontaminirati salmonelom, koliformnim bakterijama i toksoplazmom, što može biti opasno za vrijeme trudnoće.
Delikatesno meso: Konzumirajte delikatesno meso tek nakon što ga zagrijete dok je još uvijek toplo. Delikatesno meso može lako biti kontaminirano listerijom, što je štetno za vrijeme trudnoće.
Riba sa živom: Poznato je da je konzumiranje ribe dobro i za majku i za bebu tokom trudnoće. Međutim, neke ribe mogu sadržavati visoke nivoe žive koja može našteti bebi. Riba, morski pas, skuša i i sabljarka neke su od vrsta riba s visokim nivoom žive. Riba uhvaćena tokom ribolova u jezeru ili rijeci također može sadržavati onečišćene tvari i može biti opasna za rast vaše bebe.
Morski plodovi: Trudnice ne bi trebale jesti sirove morske plodove ili ohlađene i oguljene kozice koje su spremne za jelo. Dimljeni i hladni morski plodovi (obično dolaze s oznakom jerky, kippered ili lox) sigurni su kada su dio kuhanog jela.
Sirove školjke: Školjke (kao što su kamenice, dagnje) često sadrže štetne bakterije i viruse koji mogu uzrokovati trovanje hranom. Stoga, sirove školjke treba izbjegavati tokom cijele trudnoće.
Nepasterizirani sokovi: Svježi sokovi u restoranima mogu sadržavati salmonelu i E. Coli. Trudnice bi trebale izbjegavati konzumiranje nepasteriziranih sokova.
Sir: Trudnice trebaju izbjegavati konzumiranje sira od nepasteriziranog mlijeka ili one koji su mekani. Neki od mekih sireva koje treba izbjegavati su (danski plavi, brie i plavi brie, gorgonzolu). Bakterija listerija obično se nalazi u mekim sirevima. Može proći preko posteljice i izazvati oštećenja kod bebe i može biti opasna po život. Stoga izbjegavajte unos mekih i polu-mekih sireva tokom trudnoće.

Pića

Alkohol: Tokom trudnoće treba izbjegavati konzumiranje alkohola. To može uzrokovati sindrom fetalnog alkohola i može oštetiti djetetov mozak i kasnije uticati na djetetovu sposobnost ponašanja i učenja.
Kofein: Konzumacija kofeina može uticati na rast bebe tokom trudnoće. Konzumaciju pića koja sadrže kofein treba ograničiti na 200 mg dnevno. Neka od pića uključujući Coca Colu, čaj, čokoladu i kafu. Nadopunite se vodom, sokovima i mlijekom umjesto napitaka s kofeinom.
Nepasteriziano mlijeko: Unos nepasteriziranog mlijeka ili sirovog mlijeka može biti opasan za trudnice. Tokom trudnoće treba uvijek konzumirati pasterizirano mlijeko i jogurt pripremljen od pasteriziranog mlijeka jer nepasterizirano mlijeko sadrži bakteriju zvanu listerija. Ova bakterija može uzrokovati pobačaj.

Jaja

Unos sirovih jaja treba izbjegavati tokom trudnoće. Jaja treba temeljito kuhati prije upotrebe u pripravcima kao što su kajgana i pržena jaja. Ako konzumirate kuhana jaja, treba ih kuhati dok ne budu bijela a žumanjci čvrsti. Sirova jaja obično se nalaze u pjeni, majonezi, kremama, sladoledima. Izbjegavajte konzumiranje tih prehrambenih proizvoda toko trudnoće.

Pate ili namazi od mesa: Hladna pašteta ili namazi od mesa ne smiju se konzumirati tokom trudnoće. Može sadržavati bakteriju listeriju koja je štetna za nerođeno dijete.

Med

Med može biti kontaminiran sporama klostridije, što može izazvati botulizam kod novorođenčeta, vrsta paralitičke bolesti. Bolje je izbjegavati konzumaciju meda tokom trudnoće.

Sirove klice

Sirove ili polukuhane klice graha (kao što su klice brokule, klice lucerke, klice djeteline, klice suncokreta, klice luka, klice soje) ne smiju se konzumirati tokom trudnoće, jer to može dovesti do pojave salmonele.

Biljni čaj i biljni dodaci

Biljni čaj i dodaci poznati su po svojim zdravstevnim prednostima ali treba izbjegavati prekomjernu konzumaciju tokom trudnoće. Bilje može sadržavati kofein. Preporučljivo je posavjetovati se s doktorom o unosu biljnih pripravaka.

Kikiriki

Izbjegavajte konzumiranje kikirikija tokom trudnoće jer to može uzrokovati alergije kod bebe na kikiriki u kasnijoj fazi i može biti štetno za nerođeno dijete.

Ostaci hrane

Bolje je izbjegavati ostatke hrane koji su ostavljeni na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Također treba izbjegavati ostatke hrane ili hranu koja je predugo ostavljena nepržena.

Pušenje

Pušenje je veoma štetno za dijete. Bolje je prestati pušiti tokom trudnoće jer može uzrkovati SIDS (Sudden Infant Death Syndrome- sindrom iznenadne smrti dojenčadi), respiratorne probleme i prijevremeni porođaj.

Šta ne kupovati?

Trudnice bi trebale biti oprezne prilikom kupovine hrane. Ne kupujte/koristite hranu kojoj je već prošao datum isteka. Sljedeće se ne preporučuje:

  • Zamrznuti proizvodi koji nisu čvrsti
  • Topla hrana ali ne vruća
  • Hrana u oštećenim paketima/limenkama

Hranu ne bi trebalo ostaviti otkrivenu. Treba je čuvati u odgovarajućim posudama ili prema preporukama proizvođača. Bolje je izbjegavati ostatke hrane. Ostaci hrane se ne smiju konzumirati nakon dva dana. Bolje je baciti ih. Ne zamrzavajte hranu iznova i iznova. Ne koristite hranu koju ste zamrzavali više puta. Prioritet u trudnoći bi trebao biti da se jede zdrava hrana.

Izvori:
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000584.htm

Advertisement