10 načina da poboljšate zdravlje jetre

Ako želite da uživate u dobrom zdravlju i da se osjećate dobro, osnovno je da usvojite zdrave životne navike. Uz to, ako još trebate da vodite računa o specifičnom organu kao što je jetra, od vitalne je važnosti da slijedite sve upute koje vam preporučuje vaš doktor.

Cikorija

Jetra je specifičan organ sa mnoštvom različitih funkcija. Usvajanjem zdravih životnih navika, dozvoliti ćete vašoj jetri da to mnoštvo svojih funkcija obavlja pravilno. Međutim, ako pijete puno alkohola, jedete masnu hranu, pa i ignorišete ostale aspekte vašeg zdravlja, vrlo je moguće da ćete u skorijoj budućnosti doći u situaciju da morate prekinuti s tim lošim navikama i početi tražiti kako na prirodan način da izliječite vašu jetru.

Neke od funkcija jetre uključuju uništavanje štetnih toksina i mrtvih ćelija, metaboliziranje lipida ili masti, ugljenih hidrata i proteina, prečišćavanje krvi, kao i pohranjivanje esencijalnih nutrijenata neophodnih za unutrašnju ravnotežu. Kada dodje do neke promjene pa organ više ne može obavljati svoje funkcije normalno, to će jako brzo početi utjecati na vaše zdravlje.

Dakle, postoje li prirodni načini kako da oporavite vašu jetru, te da joj pomognete da opet funkcioniše normalno?

Poboljšanje vaših životnih navika, praćenje uputa od strane vašeg doktora, kao i uzimanje svega umjereno je najbolji način kako unaprijediti vaše zdravlje i osjećati se dobro.

10 načina da poboljšate zdravlje jetre

Advertisement

U sljedećem dijelu članka, pokazat ćemo vam nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći kako da poboljšate zdravlje vaše jetre na prirodan način. Neki od tih savjeta uključuju konzumaciju određenih napitaka ili hrane koje možete koristiti kao dodatke vašoj regularnoj ishrani.

Važno je da zapamtite i to da, ako imate bilo kakve sumnje u to kako poboljšati rad vaše jetre kroz ishranu, ili jednostavno početi jesti izbalansiranu prehranu, uvijek se možete posavjetovati sa vašim nutricionistom.

Čaj od korijena cikorije za zdravu jetru

Čaj od korijena cikorije (lat. Cichorium intybus) ima dobra diuretička svojstva te tako stimuliše urinaciju i pomaže u izbacivanju zadržane tečnosti iz organizma. Također pomaže u čišćenju svih potencijalnih patogenih tvari iz organizma te sve ostale otpadne tvari putem urina.

U skladu sa popularnim vjerovanjem, ovaj čaj od korijena cikorije stimuliše funkciju jetre te na taj način potpomaže zdravlje jetre.

Artičoke za zdravlje jetre

Advertisement

Ako postoji savršeno povrće za borbu protiv problema sa jetrom, onda su to artičoke. U skladu sa informacijama koje dolaze od Španjolskog instituta nutricionista, artičoke u sebi sadrže inulin, vlakna, a u manjoj mjeri kalij i fosfor – minerale koji su esencijalni za dobro zdravlje i život.
Možete jesti skuhane artičoke sa malo maslinovog ulja i piti vodu koju ste koristili dok ste ih kuhali, pa je pomiješajte sa limunovim sokom. U skladu sa vjerovanjima, ovaj napitak je jako preporučljiv.

Čaj od maslačka za zdravu jetru

Još jedan hidratantni napitak koji ima diuretička svojstva je čaj od maslačka. Vjeruje se da je ova biljka jako dobar saveznik u borbi za bolje zdravlje vaše jetre i može imati jako mnogo dobrobiti ako je uključite u vašu svakodnevnu ishranu.

Sok od cvekle za detoksikaciju jetre

Cvekle su gomoljasti izdanci koji su atraktivne grimizne boje i imaju svjež zemljasti ukus. Također pune su zdravih nutrijenata koji mogu pomoći da oporavite vašu jetru na prirodan način. Ima dosta pristalica tog mišljenja da cvekla pomaže u regeneraciji ćelija čime se potpomaže čišćenje i osnaživanje jetre.
Međutim, iako se cvekla jako preporučuje kao dodatak uravnoteženoj prehrani, ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju da sok od cvekle posjeduje sva navedena dejstva na jetru.

Cvekla je izvor vlakana, kalijuma, proteina i folata. U skladu sa Španjolskim institutom nutricionista, odličan su izvor vlakana, jedna porcija sadrži 17% dnevne preporučene količine za muškarce i 25% dnevne preporučene količine za žene.

Bijeli luk za vašu jetru

Konzumiranje jednog češnja bijelog luka na prazan stomak sa čašom vode se odavno smatra jako dobrim lijekom za liječenje vaše jetre prirodnim putem.

Međutim, i naučno je dokazano da bijeli luk nema te sposobnosti za sve navedene blagodati ako se konzumira na navedeni način. Bijeli luk se jednostavno preporučuje kao dodatak zdravoj, izbalansiranoj i raznolikoj prehrani.

Limun za detox jetre

Zato što su limun bogat vitaminom C, što je jako važno za rast i obnavljanje tkiva u cijelom tijelu, vjeruje se da konzumiranje soka od limuna svakodnevno, može pomoći da oporaviti vašu jetru na prirodan način.

Važno je da zapamtite to da stručnjaci baš i ne preporučuju konzumiranje velikih količina ovog soka jer veće količine mogu dovesti do probavnih smetnji. Najbolje je da se sok pije u razmacima i umjereno.

Bijeli čaj

Vjeruje se da ovaj drevni napitak ne podržava samo zdrave životne navike i unaprijeđuju da se dobro osjećate, već je i dobar antioksidans koji također može pomoći da poboljšati zdravlje vaše jetre na prirodan način.

Mlijeko čička za zdravlje jetre

Napitak od mlijeka čička (lat. Silybum marinum) ima pozitivna dejstva na funkcije jetre. Ova biljka je dobro poznata kao glavni sastojak u velikom broju prirodnih lijekova napravljenih da liječe oboljenja jetre i oboljenja žučnih kanala.

Jedite samo zeleno povrće

Vašoj svakodnevnoj ishrani ne bi trebalo da neodstaje krucijalno povrće kao što su brokula i kelj. Nadalje, jako je dobra ideja da sebi pripremate ukusne salate sa gorkim zelenim biljkama kao što su:

  • Rukola
  • Rotkvice
  • Peršun
  • Žućanica
  • Endivija
  • Špinat

U skladu sa popularnim vjerovanjem, ovaj gorki ukus je znak da je neko povrće ili biljka bogato fitonutrijentima. Ove organske komponente se ponašaju kao prirodni štitovi u biljkama, i mogu se pronaći u mahunarkama, povrću i voću. Vjeruje se da mogu unaprijediti ili bar prevenirati određena stanja, kao i pomoći da izliječite vašu jetru.

Šetajte svaki dan

Kao što smo već ranije spomenuli, dnevne fizičke vježbe su jako preporučljive kada je u pitanju unaprijeđenje zdravlja i dobrog osjećanja.

Šetnja od 30 minuta svakoga dana optimizira sve funkcije u vašem tijelu. Da, nešto tako jednostavno kao što su znojenje, pomicanje vaših mišića, ubrzanje vašeg srca može učiniti tolio toga dobrog, više nego što možete i da zamislite, što zauzvrat može pomoći i da zacijelite vašu jetru.

Ključ zdrave i funkcionalne jetre ipak leži u vođenju zdravog načina života. Pa onda, zašto ne početi s prakticiranjem nekih od ovdje navedenih savjeta već danas?

Advertisement